Newsflash
Știri

Au început lucrările de construcție pentru SRU Iași

de L. Budin - apr. 22 2024
Au început lucrările de construcție pentru SRU Iași

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, s-a aflat la Iaşi pentru a asista la începerea lucrărilor de construcție pentru Spitalului Regional de Urgenţă (SRU).

Este cel mai important obiectiv de investiţii din Moldova, din ultimii 30 de ani, în valoare de 700 milioane de euro. 

Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste patru ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. (...) Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, partidelor politice, ai reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate şi Agenţiei de Dezvoltare Nord Est.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă din Craiova și Cluj. 

Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată:

Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a punctat ministrul Sănătăţii

SRU Iaşi va fi o construcţie cu nouă etaje, care va include două subsoluri, parter, cinci etaje superioare şi un etaj tehnic. Volumele celor trei turnuri pătrate ale secţiilor de internare se vor extinde de la etajul doi până la etajul cinci. În situaţii de pandemie sau de catastrofe, unul din cele trei turnuri poate să fie izolat, să fie total închis, să aibă toate reţelele necesare, inclusiv săli de operaţii. 

Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie şi 60 pentru ATI.

SRU Iaşi va avea 20 de săli de operații, trei scannere CT, două scannere RMN, şase cabinete de intervenţii endoscopie, patru scannere Angiografie, opt cabinete pentru radiografie, un cabinet densitometrie, un scanner SPECT (gamma camera).

Unitatea medicală își propune să fie „spital verde”, vizând sustenabilitatea energetică care se bazează pe o creștere cu 30% a energiei din surse regenerabile, un parc fotovoltaic pe o suprafaţă mare, pompă de căldură geotermală, eficienţă a iluminatului, dispozitiv de răcire cu recuperare termic.

Banii pentru acest proiect provin din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății - România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe