Newsflash
ACTUALITATE Știri

Comisia Europeană solicită României să respecte normele UE - Cum sunt afectați medicii veterinari

de Florentina Ionescu - iul. 14 2023
Comisia Europeană solicită României să respecte normele UE - Cum sunt afectați medicii veterinari

Recunoașterea calificărilor profesionale este una dintre problemele pe care le aduce în discuție acum Comisia Europeană.

Comisia Europeană solicită Belgiei, Germaniei, Ciprului și României să respecte normele Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Germaniei și a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului și României pentru transpunerea incorectă a Directivei 2005/36/CERO privind calificările profesionale. 

Abordarea deficitului de forță de muncă calificată

Directiva facilitează mobilitatea profesională și recunoașterea calificărilor la nivel transfrontalier. Aceste norme ale UE au un rol esențial în abordarea deficitului de forță de muncă calificată în întreaga UE. Este vorba în special de domeniul asistenței medicale, care a fost afectat în mod deosebit de pandemia de COVID-19, unde normele contribuie la o mai bună realocare a personalului calificat acolo unde este necesar, se precizează în comunicat. 

Germania

În cazul Germaniei, procedura vizează obstacolele din calea recunoașterii calificărilor profesionale ale moașelor. 

Belgia 

În ceea ce privește Belgia, este vorba despre impunerea unor cerințe lingvistice excesive pentru cadrele didactice care doresc să lucreze în Comunitatea franceză, ceea ce limitează considerabil posibilitatea profesorilor străini de a lucra în Belgia. 

Cipru 

În ceea ce privește Ciprul, procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor vizează obligația de ședere în Cipru pentru avocații care doresc să își presteze serviciile acolo, chiar dacă cerințele privind reședința sunt interzise în temeiul normelor UE.

România 

În cazul României, procedura se referă la restricția severă impusă medicilor veterinari de a presta temporar servicii dintr-un alt stat membru al UE, întrucât legislația română impune medicilor veterinari să obțină o autorizație prealabilă din partea forului profesional relevant înainte de a li se permite să presteze servicii temporare. 

Două luni la dispoziție

Belgia, Germania, Cipru și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisia Europeană. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat Germaniei sau să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la Belgia, Cipru și România. 

Reamintim că prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. 

Mai multe detalii găsiți aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe