Newsflash
Cultură

Bani europeni pentru sprijinirea traducerilor literare

de Florentina Ionescu - ian. 16 2024
Bani europeni pentru sprijinirea traducerilor literare

5 milioane de euro vor fi alocate pentru sprijinirea traducerilor literare și pentru promovarea cărților în cadrul noii cereri de propuneri „Europa creativă”.

Comisia Europeană a lansat astăzi, 16 ianuarie, cererea de propuneri din 2024 pentru circulația operelor literare europene în cadrul programului „Europa creativă”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.  

Sprijinită cu un buget de 5 milioane de euro, această inițiativă urmărește să faciliteze traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea diferitelor forme de opere de ficțiune europene, inclusiv romane, poezie și benzi desenate, prin intermediul a aproximativ 40 de proiecte. 

„În peisajul bogat al patrimoniului nostru european, fiecare limbă și fiecare gen literar adaugă detalii și culori unice. Cu cele 5 milioane de euro ale acestei inițiative de sprijinire a traducerilor literare și a promovării cărților, deschidem porți către lumi diverse, ajutând romanele, poezia și chiar și benzile desenate să ajungă la noi categorii de public. Așa scriem o poveste europeană mai puternică și mai vibrantă, care ne unește prin faptul că dobândim o înțelegere și o apreciere comune”, a declarat Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. 

În 2024, această cerere de propuneri va continua să sprijine Ucraina în domeniul cărților prin furnizarea de publicații în limba ucraineană refugiaților și persoanelor strămutate. 

Entitățile eligibile, fie că își depun candidatura în mod individual, fie ca parte a unui consorțiu, sunt invitate să elaboreze strategii editoriale și promoționale cuprinzătoare pentru proiecte care implică cel puțin cinci opere de ficțiune traduse în și din limbi eligibile

Sprijin și pentru proiectele mici 

Dimensiunea proiectelor sprijinite variază de la proiecte mici (maximum 10 cărți, 100.000 de euro), până la proiecte medii (maximum 20 de cărți, 200.000 de euro) și proiecte mari (cel puțin 21 de cărți, 300.000 de euro). Proiectele trebuie să respecte condițiile generale de eligibilitate și să cuprindă cel puțin cinci traduceri. 

Termenul de depunere a candidaturilor este 16 aprilie 2024. Pentru informații detaliate și privind procedurile de depunere a candidaturilor, vizitați pagina dedicată cererii de propuneri de pe Portalul de finanțare și licitații al UE

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe