Newsflash
ACTUALITATE Știri

Vânzarea microplasticelor, restricționată de Comisia Europeană

de Magdalena Tănăsescu - sept. 26 2023
Vânzarea microplasticelor, restricționată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat, pe 25 septembrie, un set de măsuri care restricţionează microplasticele adăugate în mod intenţionat în produse, în temeiul legislaţiei REACH a UE privind substanţele chimice.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare şi de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenţionat şi care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. 

Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări şi perioade de tranziţie pentru ca părţile afectate să se adapteze la noile norme, relatează Agerpres

„Interzicerea microplasticelor adăugate în mod intenţionat răspunde unei preocupări majore pentru mediu şi sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în oceane, în râuri şi pe uscat, precum şi în alimente şi în apa potabilă. Restricţiile la care ne referim acum vizează particulele foarte mici, dar reprezintă un pas important în direcţia reducerii poluării provocate de om”, a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit.


Noua restricţie utilizează o definiţie largă a microplasticelor. Sunt vizate toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile şi rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenţionat care provin de la un număr cât mai mare de produse.

Primele măsuri, de exemplu interzicerea sclipiciului în vrac şi a microbilelor, vor începe să se aplice atunci când restricţia va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicţia de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă, în scopul de a oferi părţilor interesate afectate timpul necesar pentru a se dezvolta şi a trece la produse alternative.

Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicţia de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucţiuni cu privire la modul de utilizare şi de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe