Newsflash
ACTUALITATE Știri

Factorii neurotrofici, esențiali în tratamentul afaziei post-AVC

de Cristina GHIOCA - sept. 7 2023
Factorii neurotrofici, esențiali în tratamentul afaziei post-AVC

Rezerva neurobiologică joacă un rol important în recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice, a subliniat prof. dr. Dafin Mureșan, la cea de-a 7-a ediție a Congresului European de Neuroreabilitare, desfășurat recent, la Lyon.

Peste 700 de neurologi din 57 de țări de pe cinci continente (Africa, America, Asia, Australia și Europa), au participat în perioada 30 august – 2 septembrie, la cea de-a  de-a 7-a ediție a Congresului European de Neuroreabilitare. În cadrul evenimentului, au fost prezentate metode emergente de neuromodulare, inovații interdisciplinare pentru reintegrarea în comunitate, tratamente pentru long-COVID, noi scheme terapeutice sau algoritmi de prognostic care permit o selecție mai largă și mai eficientă  a pacienților cu accident vascular cerebral cu potențial maxim de recuperare etc. 

La reuniunea științifică, prof. dr. Dafin Mureșan, președintele Federației Europeane a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR),  a dezvoltat o serie de subiecte de interes științific în domeniul neuroreabilitării. Principalele teme au fost axate pe conceptul de „rezervă neurobiologică” sau pe capacitatea creierului de a rezista la boli sau traume, în condițiile funcționării normale a acestuia chiar și în fața unor asemenea provocări medicale.

Acesta a adus în discuție noile abordări multidisciplinare pentru tratamentul afaziei post-AVC, subliniind importanța factorilor neurotrofici în combinație cu terapia logopedică, în baza celor mai noi studii clinice derulate în acest domeniu. Președintele EFNR a  vorbit și despte importanța utilizării unor medicamente care vizează microcirculația în patologii neurologice grave, precum accidentele vasculare cerebrale. 

Prezent  și el la eveniment, Radu Gănescu, președintele COPAC și membru în board-ul European Patients Forum a subliniat importanța colaborării dintre medici și pacienți, dar și rolul extrem de important pe care îl au asociațiile de pacienți în îmbunătățirea calității vieții acestora: „Noi, pacienții, suntem conștienți de cât de importantă este neuroreabilitarea celor care au suferit un accident cerebral, un traumatism cranio-cerebral sau au o altă formă de boală neurodegenerativă. Vedem nevoia creșterii accesibilității acestor pacienti la echipe multidisciplinare care să creeze o abordare integrată în cel mai rapid interval posibil, pentru a avea cât mai multe cazuri rezolvate cu succes – oameni reabilitați și reintegrați în societate. Importanța deschiderii și implicării asociațiilor de pacienți împreuna cu societatea profesională de neurologie în crearea unor programe și circuite clare și accesibile pentru pacient este cheia succesului neuroreabilitării bolnavilor din România”.
 


Notă autor:

Foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe