Newsflash
Diverse Industria farmaceutică

Adaptarea alimentației la pacientul cu AVC

de Dr. Laura Davidescu - nov. 27 2023
Adaptarea alimentației la pacientul cu AVC

Să mănânci doar piureuri, din cauză că nu poți mesteca și înghiți prea bine în urma unui accident vascular cerebral, poate duce la importante carențe nutriționale. Află cum le poți evita.

Adaptarea consistenței alimentelor pentru a putea fi consumate de persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) necesită adăugarea unui lichid (supă, lapte, sosuri, suc de roșii etc.) peste alimentele solide și apoi mărunțirea lor în blender. Acest lucru va dilua conținutul în nutrienți, făcând mâncarea mai săracă în calorii și substanțe hrănitoare.

De asemenea, persoana cu AVC poate obosi repede în timp ce mănâncă, încât riscă să mănânce insuficient și din acest motiv.

Ce să faci dacă ai pierdut în greutate după AVC

Multor pacienți le este greu să aibă o alimentație suficient de bogată caloric și nutritiv după accidentul vascular, iar pierderea în greutate este o problemă des întâlnită.

Dacă aveai deja o greutate sub cea normală înainte de accidentul vascular, starea de malnutriție îți va influența abilitatea de a te mișca, forța musculară  va fi redusă și capacitatea de recuperare neuromotorie va fi încetinită. În plus, ai și un risc mai mare de a face infecții.

Un dietetician autorizat te poate sfătui cum să pregătești alimente cât mai dense caloric și nutrițional. De exemplu, în felurile de mâncare se pot adăuga cantități suplimentare de unt de arahide, de ulei vegetal, brânză moale sau alte lactate cu grăsime integrală – unt, smântână, frișcă sau ou.

Mesele mai mici cantitativ și mai dese pot fi și ele o idee bună dacă ești genul de persoană care „se luptă” să termine o porție normală de mâncare.

Un dietetician sau un medic specializat în nutriție  îți poate recomanda și suplimente sau alimente speciale, pe bază de proteine din lapte și îmbogățite cu diverși macro și micronutrienți, pentru a acoperi optim nevoile nutriționale ale organismului tău.

Află mai multe despre nutriția persoanelor cu diverse afecțiuni aici.

Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe