Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cum se manifestă sindromul „Alice în Țara Minunilor” - Povestea unei paciente

de Florentina Ionescu - aug. 25 2023
Cum se manifestă sindromul „Alice în Țara Minunilor” - Povestea unei paciente

O femeie a povestit pentru publicația „The Guardian” cum se manifestă sindromul numit „Alice în Țara Minunilor”, numit și sindromul Todd.

Această condiție medicală părea să se ivească mai des în perioadele stresante din viața femeii: când își organiza nunta, după ce tatăl ei suferise un accident vascular cerebral. 

„Am încercat să nu las [condiția] să îmi afecteze viața – uneori, uitam să cobor când călătoream cu metroul, dar nu am simțit niciodată că viața mea este în pericol. Apoi, în 2016, la vârsta de 48 de ani, am mers la un nou consultant, primul care nu a trecut cu vederea descrierile mele în ceea ce privește simptomele bizare”. 

După ce a ascultat-o pe femeie în timp ce își descria simptomele, specialistul i-a spus: „Ah, sună de parcă ar fi sindromul Alice în Țara Minunilor”. El i-a explicat că acesta este o tulburare neurologică rară, care distorsionează temporar modul în care pacienta își percepe propriul corp și lumea din jurul ei. 

„El a spus că există numeroase posibile cauze, inclusiv epilepsia”, a mai povestit femeia.

Numele condiției sale medicale – cunoscută și ca sindromul Todd – are sens, având în vedere că personajul Alice crește și se micșorează în romanul lui Lewis Carroll, dar pacienții percep în mod diferit simptomele. 

În cazul pacientei care și-a detaliat povestea pentru The Guardian, sindromul a început să se manifeste în copilărie. 

„Aveam cinci sau șase ani, locuiam în Londra când a avut loc primul episod straniu. Așteptând să adorm, dintr-o dată am simțit că parcă patul meu era enorm, iar eu eram mică de tot și incapabilă să mă mișc.”

Această senzație a reapărut de mai multe ori. Mai apoi, la vârsta de 16 ani, femeia a fost diagnosticată cu epilepsie localizată la nivelul lobului temporal. Dar specialistul care a văzut-o nu a putut să găsească o explicație pentru manifestările bizare pe care le avea adolescenta. 

„Dacă mă aflam în preajma oamenilor, începeam să mă simt deconectată de ei, începeam să simt de parcă mă priveam pe mine pe ecranul unui televizor. Apoi simțeam că mâinile și brațele îmi încep să îmi crească, de parcă s-ar fi extins, iar camera părea să se închidă în jurul meu.” 

Mai târziu, la vârsta adultă, a avut un episod bizar când șeful ei a cerut să vadă o postare pe Instagram ce avea legătură cu jobul femeii, pe telefonul ei. 

„Am început, ușor-ușor, să simt că îmi cresc mâinile. Nu puteam să ating ecranul telefonului deoarece degetele mele păreau mai mari decât telefonul în sine. Nu puteam nici să vorbesc. Din fericire, telefonul șefului meu a sunat în acel moment, iar eu avut timp să aștept ca episodul să treacă.”


Notă autor:

Sursa foto: www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe