Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Cea de-a doua ediție a Conferinței Neuroteam a început la 7 noiembrie 2023

de Prof. dr. Carmen Adella Sîrbu - nov. 22 2023
Cea de-a doua ediție a Conferinței Neuroteam a început la 7 noiembrie 2023

Suntem bucuroși că am finalizat și cea de a II-a ediție a Conferinței Neuroteam, care a fost organizată în data de 7 noiembrie a.c.

Conferința a fost organizată în cadrul celei de-a XII-a ediții a Conferinței Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, eveniment cu tema „Medicina integrativă: știință, tehnologie și umanitate”, derulat în perioada 6-11 noiembrie 2023. 

Conferința Neuroteam s-a desfășurat în format fizic, în elegantul Amfiteatru al Ambulatoriului Clinic Integrat al SUUMC. 

Încă de la început aș vrea să mulțumesc coordonatorilor științifici care mi s-au alăturat în organizare: Prof. dr. Ana-Maria Alexandra Stănescu, Conf. univ. dr. Florentina Cristina Pleșa, șl. dr. Constantin Ștefani, șl. dr. Titus Mihai Vasile. 

Și în această ediție, am avut ca obiectiv dezvoltarea și armonizarea echipelor multidisciplinare aflate în SUUMC, găsirea unor soluții de comunicare eficientă și obținerea rezultatelor optime pentru pacienții care se adresează spitalului nostru. Un alt punct important pe care doresc să îl ating este și faptul că, în această ediție, ne-am bucurat să avem alături și colegi din alte spitale clinice/universitare, care ne-au împărtășit din experiența lor. 

Prima sesiune a fost dedicată radiologiei intervenționale și medicinei nucleare, fiind moderată de colegi din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” șl. Marian Mitrică, Șef Secție Clinică Neurochirurgie, dr. Sebastian Botezatu, Șef Compartiment Angiografie și Terapie Endovasculară, șl. dr. Raluca Mititelu, Șef Laborator Medicină Nucleară, delegat Național la Asociația Europeană de Medicină Nucleară, Președintele Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară din România și dr. Gabriel Boeru, Șef Secție Clinică Neurologie. 

Temele alese au fost de mare utilitate clinică, fie că ne-am referit la stentarea carotidiană pas cu pas, la abordarea intervențională a anevrismelor cerebrale dincolo de limite, sau la metabolismul cerebral în degenerescențele fronto-temporale, toate exemplificate cu cazuri clinice din practica autorilor. 

S-a reiterat ideea unei noi supraspecializări în neurooncologie, de către moderatorii acestei sesiuni: Prof. univ. dr. Carmen Adella Sirbu, Șef disciplină Neurologie, șl. dr Dragos Cuzino, Șef disciplină Radiologie și imagistică și șl. dr. Lucian Eftimie, Șef Serviciu Anatomie Patologică, toți din SUUMC. Temele abordate au susținut acest deziderat: neuroimagistica avansată sau dificultățile neuropatologice în tumorile cerebrale și necesitatea imunohistochimiei, a testelor moleculare, metabolismul tumoral prin prisma medicinei nucleare sau tratamentul multimodal al metastazelor cerebrale din perspectiva oncologului. 

O sesiune deosebit de actuală și de mare perspectivă a fost cea organizată și moderată de Conf. univ. dr. Mihai Toma, şef Compartiment Misiuni Medicale de Urgență, Reanimare și Transport Medicalizat, șef disciplină Medicină de Urgență, care, împreună cu colegi de la Facultatea de Biologie - Prof. dr. Alexandra Simon-Gruiță, Prof. dr. Ileana Stoica, Conf. dr. Dănuț Cimponeriu - a abordat neurogenetica accidentelor vasculare cerebrale și a atrofiei musculare spinale, pe baza cercetărilor efectuate în cadrul școlii doctorale. 

Sesiunea despre epilepsii a fost condusă de d-na Conf. univ. dr. Ioana Mîndruță împreună cu Prof. dr. Ana Maria Stănescu, Șef disciplină Medicină de familie din SUUMC și cu șl. Marian Mitrică, Șef Secție Clinică Neurochirurgie. Aceastora li s-a alăturat și dr. Aida Mihaela Manole, doctorand al școlii doctorale a UMFCD, care a abordat un caz de epilepsie cu provocări clinice și terapeutice. Au fost clarificate aspectele explorării invazive a creierului pacienților cu epilepsie rezistentă la tratament în cadrul programului national (dr. Irina Oane) și a fost prezentată o serie de 12 cazuri operate în SUUMC de către dr Georgian Ciubotaru, neurochirurg specializat în chirurgia epilepsiei. 

Dată fiind implicarea tot mai mare a Secției Clinice Neurologie în abordarea pacienților cu boala Parkinson avansată, prin terapiile asistate de dispozitive, am considerat utilă o sesiune la care să participe și medicii de familie, parte integrantă a echipei multidisciplinare. Aceasta a fost moderată de șl. dr. Titus Mihai Vasile și șl. Raluca Mihaela Mititelu, bucurându-se de experiența prețioasă în domeniu, a două clinici din București reprezentate de dr. Amalia Ene, SUUB și dr. Daniela Anghel, Sp. Clinic Fundeni. Sesiunea a fost urmată de Q&A iar rezultatele au adus satisfacții depline organizatorilor, publicul răspunzând corect întrebărilor. 

Sesiunea intitulată „Stroke-ul o provocare pentru etapa pre și postspital” a readus împreună medicii de familie, echipele din prespital și pe cele din spital, analizîndu-se toate etapele importante în abordarea eficientă a pacienților cu AVC (accident vascular cerebral) ischemic, dată fiind fereastra terapeutică mică, de 4 ore, în care se poate interveni eficient. Time is brain - timpul este creier, iar urgența este la fel de mare ca și cea din infarctul de miocard în care conștientizarea este mai bună. 

Pe lângă importanța tuturor etapelor, a fost prezentată și experiența Secției Clinice Neurologie și mai exact a Unității de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA) din spitalul nostru. S-au subliniat punctele forte dar si cele încă slabe, care trebuie îmbunătățite. 

Moderatorii au fost Prof.dr. Alexandra Stănescu - exponenta medicilor de familie, conf. dr. Florentina Cristina Pleșa coordonatorul programului național al terapiei acute în accidentul vascular cerebral ischemic (AVCI). S-a remarcat lucrarea dr. Ionuț Caloianu care a facut un up-date al tratamentului profilactic în AVCI, deoarece se știe că este mult mai ușor și corect să previi decât să vindeci și cea a col. medic dr. Florin Costea, șef Serviciul Mobil de Urgență și Transport Sanitar, care a subliniat rolul echipei din prespital în asigurarea managementului medical eficient al pacienților cu AVCI. Șl. dr Elena Terecoasă a venit cu aspectele etiologice ale AVCI și ne-a împărtășit bogata experiență a UAVCA din Spitalul Universitar de Urgență București. 

Ziua de sâmbătă, 11 noiembrie, prin Conferința Reziteam a reunit mai multe sesiuni, printre care cea dedicată neurologilor și medicilor de familie, având câte 5 lucrări prezentate, la fiecare specialitate. 

Cele 9 simpozioane de la Neuroteam au adus un plus de valoare sesiunilor, fiind discutate terapii inovatoare în scleroza multiplă, migrenă, atrofia musculară spinală, neuromielită optică, boala Parkinson avansată și tremor. 


Notă autor:

Prof. dr. Carmen Adella Sirbu (foto sus) este Șef disciplină Neurologie, SUUMC, UMFCD

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe