Un studiu recent a arătat că un tratament cu durata de 6 săptămâni ce a constat în ședințe de acupunctură a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții pacienților cu AVC.
Studiul a arătat că ședințele de acupunctură (pe o perioadă totală de șase săptămâni) au îmbunătățit semnificativ funcția limbajului și afectarea neurologică a persoanelor cu dificultăți de vorbire ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC).
Mai mult, îmbunătățirile și efectele acupuncturii au fost vizibile și după șase luni de la ședințele urmate de pacienți. Astfel, experții subliniază că acupunctura ar putea fi o terapie adjuvantă sigură și eficientă, menită să îi ajute pe pacienți să își recapete vocea, scrie New Atlas.
În timpul fazei acute ce urmează după un AVC, aproape o treime dintre supraviețuitori se confruntă cu afazie post-AVC, adică incapacitatea de a vorbi sau de a organiza mișcări musculare pentru a putea vorbi, iar 61% dintre pacienți încă sunt afectați de afazie chiar și după un an de la AVC. Faptul că ei nu mai pot vorbi și că și-au pierdut capacitatea de a comunica le afectează în mod negativ calitatea vieții.
În China, spre exemplu, acupunctura este recomandată ca terapie alternativă și complementară pentru afazia post-AVC. Iar un studiu recent, condus de cercetătorii de la First Teaching Hospital al Universității Tianjin de Medicină Tradițională Chineză (o universitate din China), a investigat efectele pe care le are acupunctura asupra funcționării limbajului, asupra calității vieții și asupra afectării neurologice în rândul pacienților cu afazie post-AVC.
Cercetătorii au adunat 252 de participanți (dintre care peste 78% erau bărbați) cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani care primiseră diagnostic de afazie ca urmare a primului lor accident vascular cerebral ischemic. Participanții eligibili au fost cei la care afazia a durat între 15 șo 90 de zile și cei cu un scor al severității afaziei de la zero la trei, ținând cont de criterile BDAE (Boston Diagnostic Aphasia Examination). În cazul BDAE, scorurile mai mari (dintr-un total de 5 puncte) indică deficite mai puțin grave ale limbajului.
Participanții au fost apoi împărțiți astfel încât unii dintre ei au beneficiat de acupunctură manuală sau de acupunctură „falsă” – se foloseau puncte neimportante de pe corp și se inserau superficial acele.
Ambele grupuri de persoane au urmat 30 de sesiuni de acupunctură în decurs de șase săptămâni consecutive, cinci sesiuni de câte 30 de minute, în fiecare săptămână. Sedințele de acupunctură au fost combinate și cu tratamentul convențional și cu un training special pentru limbaj.
Comparativ cu ședințele de acupunctură „falsă”, acupunctura manuală a produs îmbunătățiri semnificative și continue în ceea ce privește funcția limbajului, calitatea vieții și afectarea neurologică pe parcursul perioadei de șase luni de follow-up după debutul afaziei. Reacțiile adverse asociate tratamentului au fost minore.
Din câte știu cercetătorii, studiul lor este primul trial clinic controlat și randomizat cu o perioadă mai lungă de follow-up menit să evalueze eficacitatea acupuncturii la pacienții cu afazie post-AVC. Ei au concluzionat că tratamentul de 30 de ședințe a oferit pacienților o „doză suficientă de acupunctură”.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/close-senior-man-receiving-head-massage-467699921
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe