Newsflash
Internaționale Știri

Mai mulţi pacienţi cu AVC ischemic sever ar putea fi salvaţi prin trombectomie

de Dr. Mariana MINEA - oct. 20 2023
Mai mulţi pacienţi cu AVC ischemic sever ar putea fi salvaţi prin trombectomie

Trombectomia endovasculară este mai eficientă decât tratamentul medicamentos standard, inclusiv la persoanele cu infarct cerebral de mari dimensiuni, vizibil printr-un simplu CT nativ.

Pacienţii cu ischemii cerebrale masive produse prin ocluzia unui vas de calibru mare sunt de obicei excluși de la tratamentul prin trom­bectomie endovasculară. Aceasta este destinată pacienţilor cu infarcte mici sau medii produse prin blocarea unui vas cu diametru mare. Mai mult, decizia de a face trombectomie este luată de obicei în urma unor evaluări imagistice complexe, precum tomografia de perfuzie cerebrală sau rezonanţa magnetică de perfuzie.  Un studiu recent a demonstrat că intervenţia prin trombectomie endovasculară este superioară celei medicamentoase chiar și atunci când zona de infarct are dimensiuni mari și este evaluată printr-o tomografie computerizată (CT) nativă, fără substanţă de contrast.

Este vorba de studiul TENSION, derulat între 17 iulie 2018 și 21 februarie 2023 și publicat online în The Lancet*. Acesta urmărea înrolarea a 665 de pacienţi din nouă ţări (opt europene și Canada), pacienţi cu ocluzie de vas mare și cu infarct extins (ASPECTS 3-5) pe evaluarea vizuală a unui CT sau unui IRM nativ efectuat în decurs de 12 ore de la debutul simptomelor. 

În cadrul studiului, 253 de pacienţi au fost alocaţi aleatoriu fie tratamentului prin trombectomie mecanică (căreia i se asociază și tratament medicamentos), fie terapiei doar medicamentoase prevăzute de protocol. La 90 de zile de la tratament, numărul celor capabili să meargă singuri era cu 18% mai mare în grupul pacienţilor cu trombectomie decât în cel în care pacienţii primiseră  doar tratament standard. De asemenea, mortalitatea a fost mai mică în primul grup – 40% în cel tratat prin trombectomie versus 51% în grupul cu medicaţie.

Riscul hemoragic, similar

Ca urmare a rezultatelor bune, studiul nu a continuat, pentru că nu ar fi fost etic ca jumătate dintre pacienţi să fie trataţi cu un tratament care s-a dovedit inferior.

Nu au existat diferenţe semnificative în ceea ce privește rata de hemoragii intraparenchimatoase între cele două grupuri. Astfel, hemoragii simptomatice au survenit la șapte dintre pacienţii trataţi prin trombectomie și la șase dintre cei cu tratament medicamentos. „Este liniștitor pentru că este unul dintre lucrurile care îi fac pe medici să ezite în faţa ideii de trombectomie la pacienţii cu infarcte masive, de teama unor hemoragii la nivelul acestor ample leziuni”, a declarat pentru Medscape dr. Götz Thomalla, investigator principal, de la Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf din Germania.

Protocoale în evoluţie

Unii specialiști recomandă precauţie, tocmai pentru că aceste studii ce analizează cazuri dramatice sunt realizate pe eșantioane mici de pacienţi. Totuși, faptul că peste 80% dintre pacienţii incluși în acest studiu au fost evaluaţi printr-un simplu CT nativ permite replicarea metodei și în alte centre care nu beneficiază de IRM sau de CT de perfuzie, a declarat pentru Medscape Thanh Nguyen, profesor de neurologie, neurochirurgie și radiologie la Școala de Medicină a Universităţii Boston. 

În plus, „dacă pacienţii cu scor ASPECTS mic (3-5) la CT au fost suficient de potriviţi pentru trom­bectomie în fereastra de 12 ore, asta înseamnă că și pacienţii cu scor ASPECTS bun (6-10) pe CT merită să fie trataţi prin trombec­tomie fără să mai necesite alte investigaţii imagistice, mai avansate, așa cum cer în prezent majoritatea ghidurilor”, a completat specialista.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/997360?src=
*https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)02032-9/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe