Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Exacerbarea BPOC, detectată mai rapid

de Florentina Ionescu - nov. 17 2023
Exacerbarea BPOC, detectată mai rapid

Un dispozitiv purtat zilnic de pacient poate detecta semnele precoce ale exacerbării bronho­pneumopatiei obstructive cronice (BPOC).

Aparatul se numește Sylvee și a fost creat pentru a depista cât mai devreme semnele ce indică agravarea BPOC, astfel încât bolnavul să primească tratament precoce. Deocamdată, dispozitivul este un prototip funcţional. El a fost dezvoltat de start-upul Samay din California. Aparatul stă lipit pe pieptul pacientului, iar de aici monitorizează continuu rezonanţa acustică a plămânilor. Persoana își desfășoară activităţile de zi cu zi fără a simţi vreun disconfort când îl poartă.

Dispozitivul este conectat la o aplicaţie de pe telefonul sau tableta utilizatorului, ce folosește algoritmi de inteligenţă artificială pentru a analiza informaţiile primite. Dacă senzorul detectează sunetele specifice agravării respiraţiei persoanei, va trimite o alertă prin intermediul aplicaţiei.

Când aerul este „prins” în plămânii pacientului cu BPOC, se produce un sunet specific – un bun indicator al bolii. Aerul este „prins” din cauza supraproducţiei de mucus care blochează căile respiratorii.

În urma unui trial clinic, s-a observat că Sylvee a avut o acurateţe de 83% în detectarea aerului prins în plămânii voluntarilor. Rata de acurateţe se va îmbunătăţi, cred cercetătorii, pe măsură ce tehnologia de la baza aparatului va fi dezvoltată mai în detaliu, în viitor.


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/sylvee-copd-exacerbations/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe