Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Studiul bolilor pulmonare pe un sistem alveolar artificial

de Dr. Diana Andronache - sept. 16 2022
Studiul bolilor pulmonare pe un sistem alveolar artificial

Un grup de cercetători a creat un model de sistem alveolar care imită procesul de respiraţie al unui plămân uman și permite vizualizarea tiparelor de flux alveolar.

p3Aceștia au dezvoltat un cip care include tuburi dispuse similar cu bifurcaţiile arborelui bronșic. Stratul superior al cipului este realizat dintr-un polimer flexibil, turnat în tuburi mici, care imită structura alveolară. Stratul inferior este format din sticlă, pentru a permite cercetătorilor să vizualizeze fluxul de fluid prin tuburi.

Mai departe, pentru a imita respiraţia, a fost conceput un sistem în care gazul era presurizat într-o manieră sinusoidală și pompat în jurul tuburilor flexibile. Acest lucru a ajutat la crearea unui ciclu de respiraţie, cu inspir și expir. Pentru a studia modelele de curgere în sistem, au fost adăugate mici sfere roșii de polistiren în fluidul care curge prin tuburi.

Astfel, a fost posibilă fotografierea mișcărilor fluidului în timp ce este împins prin tuburi de aparatul de respiraţie artificială. Cu acest model, cercetătorii și-au propus să studieze modificările tiparelor de flux alveolar ce apar în cadrul afecţiunilor pulmonare, precum emfizemul și BPOC.

Citiți și: Diagnosticarea bolii Parkinson pe baza simţului olfactiv

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe