Newsflash
Știri

Aeroportul Internaţional Sibiu: Peste 100 de persoane și-au verificat gratuit sănătatea plămânilor

de Dorina Novac - mai 8 2023
Aeroportul Internaţional Sibiu: Peste 100 de persoane și-au verificat gratuit sănătatea plămânilor

Peste o sută de pasageri de la Aeroportul Internaţional din Sibiu şi-au testat vineri, gratuit, capacitatea de funcţionare a plămânilor, în cadrul unei campanii antifumat.

„Cadrele medicale ale Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au efectuat astăzi spirometrii gratuite pentru cei care au dorit să vadă cât de sănătoși sunt plămânii lor. Astfel, peste 100 de persoane au avut posibilitatea să își testeze gradul de sănătate pulmonară, în cadrul campaniei «Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor»”, au anunțat reprezentanții spitalului

Acțiunea a avut loc în Aeroportul Internațional Sibiu, între orele 10:30 – 13:00, sibienii beneficiind de spirometrii gratuite efectuate de medicii și asistenții Spitalului de Pneumoftiziologie. 

Persoanele care au fost descoperite cu probleme ale plămânilor au fost îndrumate către investigații suplimentare.

Citește și: Numărul fumătorilor, la nivel global, este în scădere

„Spirometria este un test neinvaziv, un test de măsurare a funcției pulmonare, a funcției respiratorii. Este o investigație ușoară, disponibilă pentru orice persoană, având rolul de a investiga capacitatea pulmonară și de a ne putea dezvălui ulterior dacă suferim de o anumită boală”, a precizat dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 

Fumatul determină în principal apariția Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) – o boală inflamatorie cronică, ce duce la limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. Riscul de a dezvolta BPOC este în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici să vină la controale periodice, pentru că așa prevenim o deteriorare accentuantă a capacității pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat și atunci este indicat ca funcția pulmonară să fie monitorizată regulat”, a adăugat dr. Sebastian Buga.

Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar). 

În evoluția BPOC pot apărea complicații: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător.

Pe parcursul „Lunii mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” sunt organizate sesiuni de spirometrii gratuite, în cadrul cărora cetățenii au parte de o evaluare a capacității funcționale a plămânilor și consiliere în vederea renunțării la fumat. 

Ulterior, persoanele care doresc să renunțe la fumat, pot primi și medicație gratuită, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu - Dispensar (în limita medicamentelor achiziționate din donații și sponsorizări). 

Următoarele sesiuni de spirometrii gratuite vof fi organizate, după cum urmează:

Vineri, 12 mai 2023, orele 10:00 - 13:00, în Mall Promenada Sibiu 

Vineri, 19 mai 2023, orele 10:00 - 13:00, în Mall Shopping City Sibiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe