Newsflash
ACTUALITATE Știri

INSP: Caravană de informare dedicată BPOC și Zilei Naționale fără Tutun

de Magdalena Tănăsescu - nov. 15 2023
INSP: Caravană de informare dedicată BPOC și Zilei Naționale fără Tutun

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) își deschide porțile pentru a găzdui caravana de informare dedicată BPOC și Zilei Naționale fără Tutun, în zilele de 15 și 16 noiembrie 2023.

Potrivit unui comunicat al INSP, caravana va funcționa pe 15 noiembrie, în intervalul orar 11,00 - 17,00 și pe 16 noiembrie, între orele 9,00 -17,00. O echipă formată din personal medical voluntar și personal de suport vor informa publicul cu privire la efectele consumului de tutun.

BPOC este o afecțiune care se dezvoltă în timp și nu este complet reversibilă. Este o boală prevenibilă și tratabilă, ce afectează bronhiile (bronșita cronică), dar și plămânii (emfizem pulmonar) și face dificilă evacuarea aerului din plămâni, deoarece căile respiratorii se îngustează, determinând dificultăți de respirație, tuse cronică și expectorație. Fără tratament, BPOC determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii și avansează către probleme cardiace, dar și alte boli cronice (astm), ori afectare psihică (depresie), amețeală și confuzie, izolare socială. Cazurile severe necesită oxigenoterapie în mod continuu”, se menționează în comunicatul citat. 

Cercetările recente indică faptul că BPOC rezultă dintr-o combinație de factori de risc genetici și de mediu care apar pe parcursul vieții, de aceea este importantă prevenirea apariţiei factorilor de risc, diagnosticarea precoce a bolii precum şi monitorizarea sănătății plămânilor de la dezvoltarea intrauterină până la vârsta adultă.

Dintre factorii de risc identificați pentru BPOC se numără: fumatul sau chiar expunerea pasivă la fumul de tutun; expunerea profesională la praf, fum sau substanțe chimice; poluarea aerului din locuinţe (ce apare mai ales în ţările cu venituri mici şi medii și cu niveluri ridicate de expunere la fum) etc. 

„La nivel național, în anul 2021 au fost înregistrate 34.386 cazuri noi de BPOC, care au determinat o incidență prin BPOC de 183.1‰oo locuitori. De asemenea, au existat 4.798 decese prin BPOC, reprezentând o rată de mortalitate de 21,8‰00 locuitori. Mortalitatea prin BPOC este mult mai mare pentru genul masculin (30,6‰oo locuitori) comparativ cu genul feminin (13,3‰oo locuitori) și față de media pe țară (21,8‰oo locuitori)”, se mai spune în comunicatul INSP. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe