Newsflash
Cultură

Chipurile literaturii: expoziție de fotografie la Institutul Cervantes

de Dr. Raluca BULEA - mai 8 2024
Chipurile literaturii: expoziție de fotografie la Institutul Cervantes

Zilua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, instituită de UNESCO încă din 1995, este marcată la 23 aprilie.

Ziua de 23 aprilie ne prilejuiește în fiecare an, alături de celebrarea Sf. Mare Mucenic Gheorghe și sărbătorirea tuturor celor ce îi poartă numele, și ocazia de a aduce în atenția generală cartea și pe autorii săi, în contextul Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, instituită de UNESCO încă din 1995. 

Întrucât această dată este legată și de finalul vieții pământești a nemuritorului (în spirit) creator al lui Don Quijote, Institutul Cervantes din București marchează de fiecare dată sărbătoarea cu evenimente speciale, care ne oferă mereu alte perspective asupra multivalentului univers al cărții, al scriitorilor și al literaturii.

Alegerea s-a oprit de această dată asupra unuia dintre cele mai importante premii literare la nivel internațional, și asupra laureaților săi. Este vorba despre Premiul FIL (acronim pentru Feria Internacional del Libro - Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic) pentru Literatură în Limbi Romanice, care de peste trei decenii îi răsplătește pe cei mai inspirați mânuitori ai condeiului din întreaga lume. Singura condiție este ca limba în care aceștia scriu să aparțină familiei limbilor romanice: spaniola, catalana, galițiana, franceza, occitana, italiana, româna și portugheza. 

Expoziție de fotografie

Istoria acestui premiu este prezentată publicului bucureștean prin intermediul expoziției de fotografie „Scrieri în limbi romanice: chipurile laureaților premiului FIL Guadalajara”, care poate fi vizitată la sediul Institutului Cervantes până la 25 mai a.c. Imaginile cu cel 33 de autori premiați au fost surprinse în timpul sau în preajma ceremoniei de decernare, ceea ce le conferă o încărcătură emoțională cu totul specială, care transmite privitorului mult din trăirile și din personalitatea acestor creatori dăruiți. 

Pentru cultura noastră, este important de menționat faptul că din 1991 și până în prezent, au fost răsplătiți cu acest premiu și doi scriitori români, Norman Manea în 2016 și Mircea Cărtărescu în 2022. În plus, prezența lor acolo a avut drept urmare și includerea unor reprezentante ale României în juriul care decide câștigătorii, prof. univ. dr. Oana Fotache Dubălaru și prof. univ. dr. Carmen Mușat, directoarea revistei Observator Cultural, care au fost prezente și la vernisaj, vorbindu-ne despre atmosfera efervescentă de la Guadalajara, și despre deschiderea internațională deosebită pentru literatura română apărută în urma prezenței scriitorilor noștri între cei ale căror merite au fost recunoscute public prin decernarea acestui premiu. 

Premiul FIL pentru Mircea Cărtărescu

Prezent la rândul său la vernisaj, Mircea Cărtărescu a fost invitat să spună câteva impresii din perspectiva laureatului și ne-a mărturisit că deși el ca scriitor „trăiește pentru scrisul său, nu pentru premii nici pentru critică”, în opinia domniei sale Premiul FIL este special nu pentru valoarea financiară sau deschiderea de oportunități care îl însoțește, ci valoarea îi este dată de cei care l-au primit anterior, comparabilă cu cea a oricărui premiu din lume. 

În plus, a menționat promovarea extraordinară a literaturii române făcută prin includerea scriitorilor și a criticilor literari din România între laureați și membri ai juriului. Vă invităm așadar să vă bucurați de chipurile scriitorilor care au marcat existențe și care vă pot înfrumuseța viața și de aici încolo. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe