Newsflash
Cultură

S-a lansat primul audio-showroom de literatură

de Florentina Ionescu - oct. 16 2023
S-a lansat primul audio-showroom de literatură

„5 minute de literatură”. Așa se numește primul audio-showroom de literatură din țara noastră. Aceasta este cea mai mare și mai diversă colecție de autori români contemporani.

„5 minute de literatură este o experiență. O călătorie în universul poveștilor care se scriu azi și pentru care nu se cumpără bilet și nu se fac bagaje. Pentru care nu ai nevoie de concediu și nici de zile libere. Vii când vrei și stai cât poți”, spun inițiatorii acestui demers, într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În esență, proiectul „5 minute de literatură” reunește fragmente și grupaje semnificative din literatura română contemporană, în lectura autorilor. Fragmentele sunt atât în format audio, pentru ascultat în căști în drumurile cotidiene, dar și în format text, pentru a fi citite în momentele de răgaz. 

De la Herta Müller, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Doina Ruști, Matei Vișniec, T.O. Bobe, Tatiana Țîbuleac, Iv cel Naiv, Dan Coman, Simona Popescu, Ioana Nicolaie, Petronela Rotar, Dan Sociu, Adela Greceanu, Alina Nelega, Ana-Maria Sandu, Andrei Crăciun, Elena Vlădăreanu, Ioana Bâldea Constantinescu, Lavinia Braniște, Marius Chivu, Ana Barton, Andrei Ruse, Claudiu Komartin, Elise Wilk, Florin Iaru, Florin Lăzărescu, Vasile Ernu, Alexandru Vakulovski, Iulian Tănase până la debutanții de anul acesta, „5 minute de literatură” alcătuiește primul showroom de literatură cu cea mai mare și mai diversă colecție de autori contemporani. 

Scanarea simplă a unui cod QR 

Aplicația 5 minute de literatură poate fi instalată pe orice dispozitiv Android, iOS și Windows prin simpla scanare a codului QR aferent vizualului sau direct din website-ul 5minutedeliteratura.ro

Lecturile audio sunt disponibile și pe spotify: spotify.link/wN5hzuk3QDb

În curând, aplicația „5 minute de literatură” va fi disponibilă în Google Play și App Store. 

Intră în poveste!

Povestea dintre două stații de metrou, dimineața. Sau povestea de o stație de tramvai la oră de vârf. În căști, dintr-o aplicație care ți-a trimis notificare cu propunerea de azi. O poveste, în fiecare zi alta, cu alt subiect, cu o altă atmosferă, dintr-un alt univers narativ. 

Lectura de cinci-șase minute în drumul zilnic. Nu seara în pat, când ești deja obosit și tentația Netflix e poate mai mare. Nu câteva ore în fotoliu cu obiectul-carte în mână. Asta poate să vină mai târziu, după ce universurile alea narative te-au făcut curios. Toate sau doar unele. Orientarea printre ele e, de acum, mai simplă. Cauți în aplicație ce ai ascultat alaltăieri și parcă îți plăcuse. Știi titlul, știi autorul, începi să știi ce vrei. Apoi, poți să mergi în librărie să cauți. Sau poți să îți faci un abonament la un distribuitor de audiobook. 

Și, în orice caz, dacă ești într-un grup și auzi rostindu-se numele unui autor, nu trebuie să îți faci griji că nu știi cine e, că n-ai citit niciodată nicio frază scrisă de el. Poți să îl cauți în aplicație mâine dimineață, să asculți o lectură de cinci minute și să îți faci o idee. Apoi, poți chiar să le spui tu celorlalți că îți place ce scrie, dar nu îți place deloc cum citește și că, în ceea ce te privește, ai prefera să citești tu singur, cu vocea din capul tău.

De la această mică poveste începe proiectul 5 minute de literatură. El ține cont de noi, de felul în care ne trăim viața și de rutina noastră zilnică. De cât timp avem, de cât suntem de mobili, de câtă atenție ne mai rămâne disponibilă după toate task-urile cotidiene, de ce instrumente tech dispunem, spun inițiatorii săi. 

Interes pentru literatura contemporană românească

Proiectul propune încă un demers, nici primul și nici ultimul, în efortul comun de a crește interesul pentru literatura contemporană românească. El pornește din convingerea fermă că numai o ofertă adaptată nevoilor noastre ne poate ajuta pe toți să ne facem viața puțin mai bună în fiecare zi, intrând pentru 5 minute într-o poveste. 

„5 minute de literatură” este încercarea echipei de lucru de a-i aduce pe autorii români contemporani mai aproape de cititori și pe cititori mai aproape de povești. În primul sezon, din această toamnă, se vor putea asculta 100 de astfel de fragmente, iar un nou sezon este în pregătire pentru primăvara următoare.

„5 minute de literatură” este un proiect al Fundației Culturale Augustin Buzura, implementat prin Revista Cultura, cu sprijinul Fundației Transilvania și al Software Imagination & Vision SRL. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe