Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Mortalitatea maternă în SUA este în scădere

de Florentina Ionescu - mai 14 2024
Mortalitatea maternă în SUA este în scădere

Noile date referitoare la Statele Unite ale Americii arată că mortalitatea maternă a scăzut în prezent până la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Numărul deceselor mamelor din SUA în preajma momentul nașterii a scăzut până la nivelul de dinainte de pandemie, sugerează noi date oferite de guvernul american, scrie Associated Press. 

Aproape 680 de femei au murit anul trecut în timpul sarcinii sau la scurt timp după ce au născut, potrivit datelor furnizate de CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor), o agenție guvernamentală din SUA. Asta înseamnă că numărul a scăzut de la 817 decese în anul 2022 și de la 1.205 decese în anul 2021, când a fost înregistrat cel mai mare nivel al mortalității materne în SUA, în peste 50 de ani de monitorizare a datelor. 

Pandemia de COVID-19 pare să fi fost principala explicație pentru această îmbunătățire a cifrelor, a spus Donna Hoyert, cercetător pe domeniul mortalității materne în cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. 

Coronavirusul SARS-CoV-2 poate fi extrem de periculos pentru femeile însărcinate, iar în cele mai negre zile ale pandemiei de COVID-19 medicii epuizați au contribuit și ei la riscul de deces, ignorând motivele de îngrijorare ale femeilor însărcinate, au mai spus experții din cadrul CDC. 

Mai puține certificate de deces menționează acum COVID-19 ca fiind principala cauză care contribuie la decesele mamelor. Numărul a fost de peste 400 de decese cauzate de COVID-19 în 2021, dar acum este mai mic decât în ultimii 10 ani, a mai spus Donna Hoyert. 

CDC a dat publicității pe 2 mai a.c. un raport care detaliază datele despre mortalitatea maternă, pentru anul 2022. De asemenea, CDC a dat publicității și date provizorii pentru anul 2023. Experții se așteaptă ca aceste cifre să se schimbe după o analiză amănunțită. Numărul final pentru anul 2022 a fost cu 11% mai mare decât numărul estimat de decese în rândul mamelor. Totuși, specialiștii se așteaptă ca 2023 să aibă o rată a mortalității mai mică decât cea de la nivelul anului 2022. 

CDC ia în considerare numărul femeilor care au decedat în timp ce erau însărcinate, celor care au decedat în timpul nașterii și chiar și numărul celor care au murit la aproape 42 de zile după naștere din cauza unor condiții medicale considerate a fi asociate sarcinii. Sângerarea excesivă, blocaje ale vaselor de sânge și infecțiile sunt principalele cauze de deces ale mamelor. 

Potrivit datelor provizorii, au fost aproape 19 decese ale mamelor la fiecare 100.000 de născuți vii în anul 2023, iar această cifră este relativ apropiată de ratele mortalității materne observate în anii 2018 și 2019, înainte de debutul pandemiei de COVID-19. Totuși, au rămas în continuare disparități rasiale. Rata mortalității materne pentru femeile afro-americane este de 2,5 ori mai mare decât rata mortalității materne a femeilor albe și a femeilor hispanice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe