Newsflash
Internaționale

Fumatul scade capacitatea organismului de a elimina HPV

de Dr. Mariana MINEA - mar. 8 2024
Fumatul scade capacitatea organismului de a elimina HPV

Fumatul afectează toate stadiile infecţiei cu virusul Papilloma Uman (HPV) și toate fazele răspunsului imun împotriva virusului.

        HPV afectează replicarea virală, expresia oncoproteinelor E6 și E7, deteriorarea ADN-ului celulei infectate, s-a arătat în cadrul Congresului de Patologie Cervico-Vaginală al Societăţii Franceze de Colposcopie. Fumatul scade capacitatea organismului de a elimina virusul, astfel că fumătorii au risc mai mare de a se menţine ca purtători. În plus, persistenţa infecţiei cu tulpini HPV oncogene crește riscul dezvoltării de leziuni maligne, care pot duce la cancer de col uterin, precum și alte cancere din sfera ginecologică și cea orofaringiană.

        Ţigările conţin aproximativ 4.500 de substanţe chimice, dintre care 60 au efecte carcinogenetice. „De exemplu, știm că benzipirenul crește încărcătura virală, iar nitrozaminele au efect carcinogenetic direct”, a explicat în cadrul congresului dr. Julia Maruani, ginecolog în Marsilia, Franţa, citată de Medscape. „Deși nicotina nu afectează direct carcinogeneza, ea joacă un rol nociv în ce privește imunosupresia. Tutunul afectează toate componentele imunităţii: celulară, umorală, locală și sistemică. Există o asociere extrem de puternică între tutun și cancer pentru toate zonele anatomice afectate de infecţia cu HPV”, a spus medicul ginecolog.

        De aceea, „e nevoie de politici mai eficiente privind prevenirea fumatului și susţinerea eforturilor de oprire a fumatului. Aceasta cu atât mai mult cu cât tinerii încep să fumeze la vârste mici”. 

        Un studiu american desfășurat între 2011 și 2016 asupra a 3.833 de femei a arătat că fumatul pasiv crește riscul infecţiei cu HPV cu 32%, iar fumatul activ – cu 70%.

 

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/hpv-and-tobacco-dangerous-lesions-2024a10003mf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe