Newsflash
ACTUALITATE Știri

Somnul, terapeutul la îndemână

de Dr. Mariana MINEA - mar. 22 2024
Somnul, terapeutul la îndemână

Ce putem face pentru un somn mai odihnitor? De ce este somnul important? Ce ne afectează calitatea și cantitatea somnului?

La aceste întrebări au răspuns specialiștii prezenţi la întâlnirea din 15 martie, organizată de Asociaţia CREDU cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului. Întâlnirea a urmărit informarea și educarea jurnaliștilor, pacienţilor, aparţinătorilor și a publicului larg. 

Somnul este esenţial pentru sănătatea creierului și a întregului organism. Anumite afecţiuni, comportamentele și obiceiurile de fiecare zi îi afectează cantitatea, dar și calitatea, au amintit specialiștii invitaţi. De exemplu, concentrarea la ore târzii, în special asupra ecranelor luminoase, provoacă dificultăţi în iniţierea somnului, iar acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele tinere. Astfel că gesturile care ţin de igiena somnului sunt importante în recăpătarea odihnei corespunzătoare. 

„Lucrul în ture de noapte reprezintă o problemă de sănătate și o problemă de muncă. O noapte nedormită este compensată relativ după două nopţi de somn, iar organismul se reface complet după zece zile”, a explicat conf. dr. Cristina Panea, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. 

O afecţiune care poate sta la originea unui somn deficitar este sindromul picioarelor neliniștite. Boala beneficiază de un diagnostic relativ ușor, pe criterii clinice, în cabinetul medicului neurolog, a transmis dr. Ana-Maria Dobri Nicoară, neurolog la Centrul Medical Emerald din București. 

La originea tulburărilor de somn stau adeseori stresul cronic și burnoutul, a amintit psihiatrul Mihai Bran, cofondator Hilio (fosta Atlas), platformă digitală de sănătate și wellbeing. Potrivit acestuia, aproape jumătate (40-50%) dintre persoanele cu insomnie sunt diagnosticate cu o problemă de sănătate mintală. 

Tehnologiile digitale pot fi de ajutor în călătoria spre un somn mai bun, iar dr. Zaki Milhem, din Cluj-Napoca, a prezentat o astfel de aplicaţie, aflată în curs de cercetare. Este vorba de WakeZ, un smartwatch care monitorizează somnul și emite vibraţii ce scot pacientul din faza de somn REM, dar fără a-l trezi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe