Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă în Europa

de Dr. Mariana MINEA - mai 17 2024
Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă în Europa

După o perioadă cu circulaţie limitată, Bordetella pertussis a produs la nivel european peste 25.000 de cazuri de boală (tuse convulsivă) în 2023 și peste 32.000 în perioada ianuarie-martie a anului curent. Niveluri similare de infect

După o perioadă cu circulaţie limitată, Bordetella pertussis a produs la nivel european peste 25.000 de cazuri de boală (tuse convulsivă) în 2023 și peste 32.000 în perioada ianuarie-martie a anului curent. Niveluri similare de infectare au fost observate în 2016 și în 2019. Cel mai mare risc de morbiditate și mortalitate prin pertussis îl au bebelușii cu vârsta sub 6 luni, nevaccinaţi sau parţial vaccinaţi. 

 

        Cei cu vârsta mai mare de 6 luni și copiii de până la 16 ani neîmpliniţi au un risc moderat dacă sunt nevaccinaţi sau parţial vaccinaţi și un risc mic dacă sunt vaccinaţi conform programelor naţionale de vaccinare. Copiii de peste 16 ani și adulţii de până la 65 de ani au un risc moderat, care poate fi redus prin administrarea unui booster recent. Vârstnicii (peste 65 de ani) și persoanele cu comorbidităţi precum astmul, BPOC sau imunosupresia prezintă un risc moderat de a contracta infecţia și dezvoltă forme medii de boală. 

        În acest context, specialiștii ECDC recomandă o serie de măsuri, ce includ respectarea schemelor primare de vaccinare și administrarea de boostere ulterioare. De asemenea, ei recomandă imunizarea femeilor însărcinate, în plus faţă de schema obișnuită de vaccinare, pentru protejarea sugarilor în primele săptămâni de viaţă. 

                    În România, vaccinul DTP se administrează în trei doze (DTP3) în primul an de viaţă (la 2 luni, la 4 luni și la 11 luni). Aceste doze sunt urmate de un prim booster la vârsta de 5-6 ani și de un al doilea la vârsta de 14 ani. Șase state europene administrează un booster la vârstă adultă, de exemplu, la 25 de ani (Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Liechtenstein, Slovenia). În alte șapte ţări europene, adulţii primesc un booster la fiecare zece ani, în cadrul programului de vaccinare (Austria, Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg, Norvegia și Polonia). Mai multe date găsiţi în raportul ECDC.


Notă autor:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/increase-pertussis-cases-eueea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe