Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Ziua igienei mâinilor și a prevenirii infecţiilor intraspitalicești

de Dr. Mariana MINEA - mai 17 2024
Ziua igienei mâinilor și a prevenirii infecţiilor intraspitalicești

Anual, 4,5 milioane de pacienţi spitalizaţi în ţările Uniunii Europene și Spaţiului Economic European contractează cel puţin o infecţie intraspitalicească (nosocomială, IN).

        Cu ocazia Zilei Mondiale dedicate igienei mâinilor, marcată în 5 mai, Centrul European pentru Prevenţia și Controlul Bolilor (ECDC) amintește că o parte din infecţiile asociate asistenţei medicale sunt evitabile. Acest lucru necesită programe susţinute și multimodale de prevenţie și control, care să combine elemente precum educaţia, monitorizarea și obţinerea de feedback. 

        Măsuri aparent simple pot reduce semnificativ numărul acestor infecţii, precum igienizarea mâinilor și punerea la dispoziţie a dispenserelor cu soluţii alcoolice în puncte-cheie, cum ar fi în apropierea patului bolnavului. Sunt necesare și intervenţii mai complexe, precum asigurarea unor persoane responsabile cu prevenirea și controlul IN. Implementarea programelor de prevenire și control ale IN a cunoscut variaţii semnificative în rândul spitalelor europene, indicând nevoia 
de practici standardizate și eforturi susţinute pentru a crește complianţa cu aceste măsuri.


Notă autor:

https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/each-year-43-million-patients-hospitals-eueea-are-affected-healthcare-associated

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe