Menţinerea acidului uric seric la un nivel sub 5-6 mg/dL poate preveni majoritatea atacurilor de gută și spitalizările asociate la pacienţii cu această boală.
Este rezultatul unui studiu publicat recent în JAMA, care a urmărit timp de 8,3 ani 3.613 pacienţilor cu istoric de gută. Dintre ei, 86% erau bărbaţi, iar vârstele lor erau cuprinse între 40 și 69 de ani.
O proporţie de 73% dintre pacienţi nu au înregistrat atacuri de gută în perioada de urmărire, 16% au prezentat un singur episod de acutizare, 6% – două episoade, iar 5% – cel puţin trei episoade. Mai exact, 95% dintre acutizări au survenit la persoanele cu niveluri de cel puţin 6 mg/dL la demararea studiului, iar 98% au survenit la cei cu niveluri ≥5 mg/dL. De asemenea, studiul a înregistrat 64 de spitalizări având guta ca principal diagnostic la externare. Dintre acestea, 97% au survenit la persoane cu uremie ≥5 mg/dL și 100% la valori ≥6 mg/dL.
Urmărirea pacienţilor cu istoric de gută prin acest test simplu și ieftin ar preveni 95-98% dintre atacurile de boală și spitalizările cauzate de acestea, a explicat pentru Medscape dr. Hyon K. Choi, autor principal al studiului, profesor la Școala Medicală Harvard și medic la Spitalul General Massachusetts. În prezent, mulţi specialiști din medicina primară omit acest test și ajustează tratamentul doar în cazul în care pacientul cu istoric de gută prezintă simptomatologie.
https://www.medscape.com/viewarticle/target-these-serum-urate-levels-prevent-gout-flares-and-2024a10002mt
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe