Săptămâna Mondială a Alăptării este celebrată anual între 1 şi 7 august. Această perioadă a fost aleasă pentru a marca semnarea Declaraţiei Innocenti privind Protecţia, Promovarea şi Susţinerea Alăptării, în august 1990.
Cu această ocazie, reprezentanții OMS și ai UNICEF au făcut o declarație comună. Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este „Susțineți alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă”.
Pentru a se alinia la această temă, OMS și UNICEF le cer guvernelor să protejeze și să încurajeze accesul femeilor la consilieri sau consultanți în alăptare, o componentă esențială a sprijinului oferit pentru a alăpta, se arată pe site-ul www.who.int.
„Alăptarea oferă fiecărui copil cel mai bun start posibil în viață. Ea oferă sănătate, beneficii nutriționale și emoționale atât pentru mame, cât și pentru copiii. Iar alăptarea formează o parte sustenabilă a sistemului alimentar. Chiar dacă alăptarea este un proces natural, ea nu este întotdeauna o etapă ușoară. Mamele au nevoie de sprijin – atât pentru a iniția, cât și pentru a susține alăptarea”, se arată în mesajul comun al directorului executiv al UNICEF, Henrietta H. Fore, și al directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În mesajul comun al celor doi directori se arată că serviciile de consiliere sau consultanță în alăptare pot asigura mămicile și familiile vor primi acest gen de sprijin, pe lângă informații, sfaturi utile.
V-ar putea interesa și: UNICEF: Cum se desfășoară alăptarea în contextul COVID-19
„Consilierul în alăptare le poate ajuta pe mame să câștige încrederea, în timp ce le respectă alegerile și circumstanțele individuale. Consultanța poate să le ajute pe femei să depășească obstacolele și să prevină acele practici care ar putea afecta alăptarea optimă”, se arată în declarația comună a OMS și a UNICEF.
Totodată, în mesajul acestora se arată că îmbunătățirea accesului la consilierea sau consultanța în alăptare poate extinde durata alăptării și poate încuraja hrănirea exclusiv la sân, cu beneficii pentru bebeluși, familii și economie.
„Analizele indică faptul că sporirea ratei de alăptare exclusivă ar putea salva viețile a 820.000 de copii în fiecare an, generând un venit adițional de 302 miliarde de dolari”, se precizează în declarația comună.
Sursa foto: pixabay.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe