Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) marchează astăzi, 14 iulie, Ziua donatorului de organe.
„Asociația Transplantaților din România împreună cu invitații săi aduc mulțumire Donatorilor de organe, pomenesc și omagiază cu pioșenie pe Donatorii Îngeri, aceia pentru care doar familia a putut să spună DA. Este o zi de mare încărctură emoțională pentru membrii ATR, o zi în care sentimentele pe care beneficiarii unui transplant le trăiesc permanent, sunt manifestate public. (...) Omagiu celor 50 de Donatori Îngeri care au plecat la ceruri în acest an lăsând în urmă viață plină de speranță la cca 150 de semeni”, se arată într-un comunicat.
Citește și: Trei copii, salvați prin donare de organe de la o adolescentă
Potrivit statisticilor, în 2021 s-au făcut prelevări de la 47 de donatori în moarte cerebrală, iar pentru perioada care s-a scurs din 2022, Agenția Națională de Transplant a raportat 50 de prelevări.
„Mulțumim coordonatorilor de transplant din spitale pentru tot ceea ce înseamnă implicarea lor! Sperăm ca și prin aportul acestor profesioniști și prin generozitatea unor familii îndurerate, se va ajunge în scurt timp să fie depășită cifra de 448 proceduri de transplant – recordul în Romnia, care datează din 2014”, se mai arată în comunicat.
Începând cu anul 2016 și până în prezent, numărul procedurilor de transplant de organ solid s-a redus semnificativ, fapt ce a făcut ca mulți pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant să nu poată beneficia de o șansă la viață.
Pentru a da posibilitate membrilor societății să își exprime acordul pentru donare din timpul vieții, a fost creat Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Țesuturi şi Celule (RND):
- 9 noiembrie 2012, se publică în MO Ordinul nr. 1.158 (al miniștrilor sănătății și justiției) privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Țesuturi şi Celule (RND).
- 1 februarie 2014, este funcțională aplicația informatică de gestiune a RND, iar din acest moment notarii publici pot să autentifice și să înscrie în registru, cu scutire de onorariu, declarațiile prin care o persoană consimte la donarea postmortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor.
„Ploaie sau soare, pandemie sau nu, mai mulți sau mai puțini, din 2014, în jurul datei de 16 iulie ne adunăm pentru a marca Ziua Donatorului de organe. Activitățile pe care le facem variază de la an la an, dar constant rămâne pomenirea Donatorilor Îngeri la Toța din curtea bisericii de la IC Fundeni. Este momentul nostru de suflet pentru care nu sunt suficiente cuvinte ca să îl exprimăm. Mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi cu această ocazie”, a declarat Gheorghe Tache, președintele ATR.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe