Cele mai importante inovații în domeniul sănătății, în ultimele cinci secole, au fost incluse într-un top realizat de jurnaliștii de la CNN.
Prima proteză pentru degetul mare de la picior se regăsește la o mumie din Egipt. Totodată, romanii și grecii au scris despre proteze pentru mâini și picioare. Membrele artificiale au continuat să câștige popularitate și funcționalitate abia în anii 1500. Tehnologia din acest domeniu a continuat să se dezvolte, iar în prezent, protetica a ajuns la un nou nivel: membre bionice care par naturale și unele membre construite cu ajutorul imprimantelor 3D.
Progrese mari au fost înregistrate în 1796, când doctorul Edward Jenner a putut să utilizeze o substanță pe post de vaccin împotriva unei boli motale. Vaccinurile au înregistrat și alte progrese. Până în anii 1920, omenirea avea la dispoziție vaccinurile pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă și tuberculoză.
Deși Galileo Galilei este cel considerat a fi inventatorul termometrului, abia la mijlocul anilor 1800 doctorii au putut să folosească termometrele pentru a măsura temperatura pacienților. Primele modele de termometre erau realizate din tuburi subțiri de sticlă, cu mercur, iar acestea erau montate pe suprafețe din lemn sau din fildeș.
Chirurgii plasticieni spun că prima intervenție de remodelare a nasului datează chiar din anii 1400, dar progresele în această ramură a chirurgiei au mai avut de așteptat. Doctorii francezi au făcut un transplant facial parțial în anul 2005. Trei ani mai târziu, medicii de la Clinica Cleveland au efectuat primul transplant de față din lume, complet.
Topul complet dedicat celor mai importante inovații din sănătate din ultimii 500 de ani poate fi citit aici.
Fotografie de la Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/boala-afec-iune-erve-el-batista-3873200/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe