Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Detectarea semnelor timpurii în respingerea transplantului

de Florentina Ionescu - sept. 29 2023
Detectarea semnelor timpurii în respingerea transplantului

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au dezvoltat recent primul dispozitiv electronic pentru monitorizarea continuă, în timp real, a stării organelor transplantate.

Amplasat direct pe un rinichi transplantat, acest implant moale, ultrasubţire poate detecta variabilitatea temperaturii, factor asociat cu inflamaţia și cu alte răspunsuri din organism care pot să apară în situaţia în care corpul respinge un organ. Apoi, micul implant alertează pacientul sau medicul curant, trasmiţând datele către un telefon inteligent ori o tabletă din apropiere.

În cadrul unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în 7 septembrie a.c. în jurnalul Science*, cercetătorii au testat dispozitivul pe un mic model animal, cu rinichi transplantaţi. Ei au descoperit astfel că dispozitivul a detectat semnalele de alarmă cu până la trei săptămâni mai devreme, în comparaţie cu metodele actuale de monitorizare. Această fereastră mai mare de timp le-ar putea permite medicilor să intervină mai devreme, îmbunătăţind prognosticul pacienţilor și crescând șansele prezervării organelor donate.

Cercetătorii au observat, totodată, că temperatura locală a rinichiului transplantat a crescut, uneori chiar cu până la 
0,6 grade Celsius, anterior rejectului transplantului. Ei au remarcat și o frecvenţă anormal de mare a variaţiilor temperaturii în zona rinichiului. Acestea au apărut pe perioade de 8 și 12 ore în cazurile de respingere a transplantului.



*https://www.science.org/doi/full/10.1126/science.adh7726
https://slatereport.com/tech/first-device-to-monitor-transplanted-organs-detects-early-signs-of-rejection/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe