Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Două luni de succes pentru xenotransplantul renal

de Dr. Mariana MINEA - sept. 22 2023
Două luni  de succes  pentru xenotransplantul renal

Un rinichi de porc modificat genetic a funcţionat cu succes timp de două luni în corpul unei persoane aflate în moarte cerebrală. Experimentul a fost oprit în plină funcţionare a organului, pentru a returna familiei corpul donat.

Transplantul de rinichi de la un porc modificat genetic a fost realizat de o echipă a centrului NYU Langone Health. Acesta a funcţionat timp de două luni în corpul unui bărbat aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord să-i doneze corpul în acest scop. Pacientul suferea de cancer, motiv pentru care nu era eligibil pentru donarea de organe. Procedura a inclus și transplantarea timusului porcin. Acest organ este important pentru antrenarea celulelor sistemului imunitar. Echipa de transplant a fost condusă de chirurgul Robert Montgomery, el însuși posesorul unei inimi primite prin transplant.

Anul trecut, un cord porcin a fost ultima speranţă pentru un pacient aflat în insuficienţă cardiacă avansată. Însă organul nu a rezistat mai mult de două luni, din motive incomplet înţelese în prezent. Astfel că actualul transplant, deși realizat la o persoană în moarte cerebrală, aduce informaţii mult așteptate. De exemplu, la o lună de la tran­splant, rinichiul porcin și-a redus capacitatea de filtrare. Însă medicii au modificat schema de medicamente imunosupresoare, ceea ce a readus la normal diureza. Informaţiile obţinute în cadrul acestui experiment vor fi transmise Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, în vederea dezvoltării unor protocoale noi privind xenotransplanturile.


https://apnews.com/article/pig-kidney-transplant-xenotransplant-83dfb5e6d022ca72039a821cc6bc00ef 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe