Un studiu nou arată că suplimentele pe bază de vitamina D sunt asociate cu un risc scăzut de cancer de piele.
Este vorba despre un studiu transversal nou, care a observat că persoanele care iau în mod regulat suplimente cu vitamina D au o predispoziție mai mică de a dezvolta melanom, o formă de cancer de piele, în comparație cu acele persoane care nu au luat suplimente cu vitamina D, scrie www.medicalnewstoday.com.
Studiul transversal a fost o colaborare între University of Eastern Finland și Spitalul Universitar Kuopio. Cercetarea a înrolat 498 de adulți finlandezi pe care medicii dermatologi i-au determinat ca fiind la risc înalt de a dezvolta cancer de piele, cum ar fi melanomul, precum și la risc de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase și carcinom bazocelular.
Potrivit cercetătorilor, persoanele care au luat vitamina D în mod regulat au avut o predispoziție mai mică de a avea melanom în trecut sau de a avea acest tip de cancer la momentul actual și au fost considerate de medicii dermatologi ca având o probabilitate mai mică de a dezvolta melanom în viitor. Studiul acesta a fost recent publicat în jurnalul „Melanoma Research”.
Participanții la acest studiu au avut vârste cuprinse între 21 și 79 de ani. În total, au fost 253 bărbați și 245 femei. Participanții au fost apoi împărțiți în trei grupuri în funcție de aportul lor de suplimente cu vitamina D: cei care nu foloseau deloc suplimentele; cei care le foloseau ocazional; și cei care le foloseau în mod regulat.
Cercetătorii au fost interesați să afle dacă utilizarea regulată a suplimentelor cu vitamina D corespunde unor niveluri serice mai mari de vitamina D, cunoscută și sub termenul de calcifediol sau ca 25 hidroxivitamina D3. Aceasta este „forma stocată” a vitaminei D în corp.
După ce au testat valorile de calcifediol în rândul a 260 de participanți, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a corespuns cu cele mai ridicate valroi ale calcifediolului seric, iar la persoanele care nu au luat suplimente cu vitamina D s-au observat cele mai scăzute valori ale 25 hidroxivitaminei D3.
Totuși, este prea devreme pentru ca cercetătorii să determine dacă suplimentele cu vitamina D ar putea reduce riscul de melanom în populația generală, așa că sunt necesare mai multe studii pe acest subiect.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe