Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Extractul de canabis și legătura lui cu melanomul

de Florentina Ionescu - feb. 14 2024
Extractul de canabis și legătura lui cu melanomul

Un studiu recent a scos la iveală că extractul de canabis încetinește dezvoltarea celulelor canceroase în melanom.

Un extract derivat din planta Cannabis sativa poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase în cazul melanomului și că poate declanșa chiar distrugerea celulelor, potrivit unui studiu nou, scrie New Atlas. Următorul pas ar fi dezvoltarea unui sistem țintit de administrare a acestui extract, înainte de a se trece la etapa de trialuri pre-clinice și de a investiga dacă extractul poate fi sau nu folosit în tratarea altor tipuri de cancer. 

Melanomul este responsabil doar de aproximativ 6% dintre cancerele de piele, dar el este cauza a peste 80% de decese cauzate de cancerul de piele. Această formă de cancer este predispusă la a suferi metastaze și este extrem de rezistentă la tratamentele clasice. 

În cadrul unui studiu nou, însă, cercetătorii de la Charles Darwin University și cei de la RMIT University din Australia au dezvoltat un tratament care nu e deloc clasic: un extract din canabis care stopează diviziunea celulelor din melanom și care declanșează procesul unei „morți” programate a acestor celule, cunoscut și ca apoptoză (adică o moarte celulară fiziologică). 

Unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu subliniază că trebuie să înțelegem cât mai bine extractele din canabis și să înțelegem mai ales potențialul lor de a funcționa ca agenți anticancer. 

„Dacă știm cum reacționează aceștia la celulele canceroase, în special în cauza morții celulare fiziologice, putem rafina tehnicile de tratament pentru ca acesteasă fie mai specifice, să răspundă mai bine și într-un mod mai eficient”, a declarat  Nazim Nassar, unul dintre autorii corespondenți ai acestui studiu. 

În cadrul studiului menționat, cercetătorii au testat efectul pe care îl are PHEC-66, un extract derivat din planta Cannabis sativa, și au vrut să vadă ce efect are acesta asupra creșterii primare și secundare (metastatice) a celulelor din melanom la oameni. 

Ei au descoperit că PHEC-66 a împiedicat creșterea tuturor celulelor din melanom, prin faptul că a interacționat cu receptorii canabinoizi CB1 și CB2 (care sunt distribuiți în sistemul nervos central și cel periferic). Ei au mai descoperit că PHEC-66 a inhibat progresul ciclului prin care trec celulele, adică seria de evenimente care au loc atunci când o celulă se dezvoltă și se divide. 

În plus, cercetătorii au observat că extractul PHEC-66 a influențat căile metabolice, cauzând o acumulare de specii reactive de oxigen în interiorul celulelor melanomului, împingându-le astfel către o stare de apoptoză. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/cannabis-oil-extracts-jars-641825092

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe