Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihaela Leventer: de ce a crescut incidența cancerului de piele

de Florentina Ionescu - apr. 5 2024
Dr. Mihaela Leventer: de ce a crescut incidența cancerului de piele

Medicul Mihaela Leventer vine cu noi detalii despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele și explică cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice.

Modificările climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia de COVID-19 au determinat o creștere a numărului diagnosticelor de cancer de piele în stadiu avansat, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. 

Cu peste trei decenii de experiență în dermatologie și mii de pacienți cu cancer de piele, diagnosticați și tratați, dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog și fondatorul unui centru medical, atrage atenția asupra faptului că numărul cazurilor de tumori maligne de piele a crescut în ultimul an. 

Această creștere este pusă în legătură directă cu efectele pandemiei de COVID-19 asupra accesului la serviciile medicale și cu modificările climatice care au amplificat expunerea la radiațiile solare, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Peste 2.000 de tumori maligne de piele depistate anul trecut 

„În 2023 am diagnosticat în clinică peste 2.000 de tumori maligne de piele. Incidența cred că este foarte mare și pentru că suntem în perioada de după pandemie, în care a existat un vid în prezentarea la medic si în diagnosticarea precoce. În această perioadă, mulți oameni au amânat investigațiile de rutină, ceea ce a dus la întârzieri în diagnosticarea și tratamentul cancerului de piele. Astfel, ne confruntăm acum cu din ce în ce mai multe  diagnostice complexe și grele. În plus, stăm mai mult la soare, nu ne protejăm adecvat, iar clima s-a schimbat și ea – avem o agresiune solară mai intensă, iar efectele se văd pe piele”, explică dr. Mihaela Leventer. 

Medicul subliniază că agresiunea solară observată în ultimii ani se suprapune cu factori genetici care predispun pacienții, creând un mediu propice dezvoltării cancerului cutanat. 

Cancerele de piele sunt cele mai întâlnite tipuri de cancere diagnosticate la nivel mondial, cu peste 1,5 milioane de cazuri nou-diagnosticate în 2020. În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că incidenţa cancerului de piele ar putea creşte cu aproape 50% până în anul 2040. În fața acestei realități, dr. Leventer îndeamnă la o educație riguroasă privind protecția solară și la includerea controlului sănătății pielii în lista anuală de controale medicale. 

„Oamenii ar trebui să acorde aceeași importanță examinărilor dermatologice precum celor stomatologice sau vizitelor la medicul de familie, pentru a preveni și depista precoce afecțiunile cutanate, inclusiv cancerul de piele”, arată dr. Leventer. 

Astfel, potrivit specialistului, este esențial să facem o autoexaminare lunară a pielii și să fim atenți la leziunile care își schimbă culoarea sau nu se vindecă, care dezvoltă o cojiță ce reapare după îndepărtare sau care sângerează. De asemenea, trebuie să acordăm o atenție deosebită leziunilor nodulare, chiar și dacă nu prezintă culoare, în special dacă au apărut recent și cresc rapid în dimensiune. 

Pentru a nu pierde din vedere toate elementele, în timpul autoexaminării, putem ține cont de „regula ABCDE”. Acesta este un ghid simplu și eficient pentru identificarea potențialelor leziuni suspecte de pe piele și constă în analizarea următoarelor caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă, dimensiune (mai mare de 6 mm) și evoluție în timp. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe