Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Moderna: un vaccin terapeutic împotriva cancerului de piele ar putea să fie aprobat până în 2025

de L. Budin - dec. 15 2023
Moderna: un vaccin terapeutic împotriva cancerului de piele ar putea să fie aprobat până în 2025

Tratamentul a fost calificat deja drept „terapie novatoare” de Agenţia americană a medicamentului (FDA).

Vaccinul terapeutic dezvoltat de Moderna împotriva cancerului de piele nu este destinat prevenirii, ca în cazul unui vaccin convențional, ci tratamentului. Cu toate acestea, folosește același principiu: susținerea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva bolii.

Directorul Moderna, Stéphane Bancel, a declarat pentru AFP că vaccinul terapeutic dezvoltat de companie împotriva cancerului de piele ar putea primi aprobare accelerată până în 2025, informează Agerpres.

Acest calendar este încurajat în special de rezultatele publicate recent de Moderna, care arată o ameliorare, în timp, a şanselor de supraviețuire datorită tratamentului care utilizează tehnologia ARN mesager, dovedit eficace împotriva COVID-19.

Într-un studiu clinic efectuat pe aproximativ 160 de persoane cu melanom în stadiu avansat, administrarea vaccinului concomitent cu medicamentul oncologic Keytruda a permis, pe o perioadă de trei ani, reducerea cu 49% a riscului de reapariţie a cancerului sau de deces, comparativ cu pacienţii trataţi doar cu medicamentul respectiv.

Moderna anunţase deja rezultatele monitorizării pe doi ani, cu o reducere de 44% a riscurilor.

Aceste date ar putea să permită, potrivit directorului Moderna, o lansare a tratamentului fără a mai fi aşteptate rezultatele unui studiu de fază 3. Acesta a fost început în iulie, pe un număr de peste o mie de persoane, iar recrutarea ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2024, potrivit directorului Bancel.

Tratamentul a fost calificat deja drept „terapie novatoare” de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), un statut ce urmăreşte să-i accelereze dezvoltarea. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) i-a acordat, de asemenea, un calificativ similar („medicamente prioritare”).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe