Unul din zece copii evaluaţi în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” este obez, iar 9% sunt supraponderali. Situaţia este îngrijorătoare, subliniază medicii care au luat parte la această acţiune de screening.
Recent, s-a încheiat cea de-a treia ediţie a campaniei de screening pe litoral „Asumă-ţi să fii sănătos!”. Un număr de 4.757 de persoane au fost evaluate în perioada 14-19 august în cinci staţiuni. Pe lângă specialiștii în Dermatologie și Endocrinologie, anul acesta, la acţiunea de la Marea Neagră au participat în premieră și specialiști în Pediatrie, care au evaluat starea de nutriţie a copiilor.
Cifrele preliminare ale campaniei arată că din cei 695 de copii evaluaţi, aproximativ 10% au fost copii obezi, circa 9% supraponderali, iar aproximativ 10% erau subponderali. „OMS a demarat un program de evaluare a stării de nutriţie în populaţia pediatrică, în care este inclusă și populaţia din ţara noastră, și a tras un semnal de alarmă, deoarece cifrele sunt destul de alarmante. (...) În România se precizează faptul că aproximativ 30% dintre copiii de până la 14 ani sunt supraponderali. La aceștia se mai adaugă o proporţie de circa 15% de copii obezi”, a punctat prof. dr. Doina Pleșca, președinta Societăţii Române de Pediatrie (SRP).
Un alt aspect urmărit de specialiștii în Pediatrie a fost legătura dintre starea de nutriţie a copiilor și nivelul de educaţie al părinţilor: „Realitatea este că aproximativ 15-20% dintre cei intervievaţi sunt doar la nivel de pregătire de liceu. (...) Sunt elemente care trebuie procesate. (...) De aici vom ști ceea ce va trebui să facem pentru acești copii, cum vor trebui să fie îmbunătăţite programele din cadrul grădiniţelor, școlilor. Pentru că, de fapt, pașii încep de la aceste vârste, iar modelele le reprezentăm noi, adulţii”, a declarat președinta SRP, pentru Viaţa Medicală.
Specialiștii în Endocrinologie au efectuat 2.672 de consultaţii, dintre care 1.626 pentru sindrom metabolic și 1.046 pentru osteoporoză. Totodată, 36,9% dintre persoanele evaluate pentru sindrom metabolic au fost catalogate drept obeze – 10% dintre acestea având un indice de masă corporală de peste 35 –, iar alte 31% erau supraponderale. „Sunt cifre care trebuie să ne pună pe gânduri, pentru că Atlasul Federaţiei Mondiale de Obezitate arăta că populaţia României este la riscul de a avea o prevalenţă a obezităţii, în anul 2035, de 38% la adult. Dar vedeţi că, cel puţin pe o populaţie care este aparent sănătoasă, cifrele nu sunt deloc liniștitoare”, a amintit prof. dr. Cătălina Poiană, prorector al Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București(UMFCD) și fostă președintă a Societăţii Române de Endocrinologie (SRE).
Veștile nu sunt îmbucurătoare nici în privinţa riscului de fractură osteoporotică: 4,45% dintre cei evaluaţi au fost încadraţi ca având risc crescut și foarte crescut. „Cifrele trebuie să ne pună pe gânduri, pentru că este o populaţie mai tânără decât cea la care, de obicei, evaluăm acest risc”, a subliniat prorectorul UMFCD.
Datele preliminare obţinute de specialiștii în Dermatologie arată că sfaturile lor încep să prindă contur, dar nu atât de repede pe cât s-ar fi dorit, a mărturisit dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie (SRD): „Aproape 50% dintre cei consultaţi au spus că utilizează cremă de protecţie solară. Pe de altă parte, dintre aceștia, cam 80% nu o aplică corect. Unii dintre ei consideră că trebuie să aplice crema doar pe anumite leziuni care li se par problematice. Alţii utilizează un factor de protecţie total neadecvat sau pur și simplu nu aplică din nou după ce ies din apă, știind că nu toate cremele sunt rezistente la apă. Și chiar dacă sunt, după câteva ore este bine să fie aplicate din nou”.
Din totalul celor 1.390 de consultaţii efectuate, au fost identificate și cazuri problematice: „Am avut și anul acesta depistate cancere de piele și leziuni suspecte. Din fericire, cele mai multe (27) erau carcinoame bazocelulare. Dar am avut zece carcinoame spinocelulare, care deja sunt leziuni care pot metastaza. Din păcate, am avut două melanoame în stadii incipiente și încă șase pacienţi cu un grad mare de risc sau suspiciune crescută de melanom”, a conchis secretarul SRD.
Campania „Asumă-ţi să fii sănătos!” a fost realizată de UMFCD în parteneriat cu SRD, SRE și SRP.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe