Riscul crescut de a suferi un accident vascular cerebral în rândul adulților este corelat cu o anumită grupă de sânge.
Un metastudiu a descoperit că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) la o vârstă mai fragedă, în comparație cu persoanele care au alte grupe de sânge.
Analizând aproape 50 de studii publicate anterior cu privire la relația dintre gene și AVC ischemic, cercetătorii au descoperit că grupa sanguină ar putea îndeplini un rol în probabilitatea ca adulții tineri să sufere de un astfel de eveniment, cum este accidentul vascular cerebral, scrie newatlas.com.
„Numărul de persoane cu AVC precoce este în creștere. Aceste persoane au o probabilitate mai mare de deces de pe urma acestui eveniment ce le amenință viața, iar supraviețuitorii unui AVC se confruntă cu decenii întregi de dizabilitate. În ciuda acestui lucru, există prea puține cercetări cu privire la cauzele acelor AVC-uri declanșate la vârste fragede”, a declarat Steven Kittner, de la the University of Maryland Medical Center și unul dintre autorii principali ai acestei noi cercetări.
Ținând cont de ani de cercetări în acest domeniu (relația dintre grupa sanguină și riscul de formare a cheagurilor de sânge), Steven Kittner și colegii săi au efectuat o metaanaliză adunând la un loc datele din 48 de studii diferite.
Punctul principal al analizei au fost diferențele genetice între aproape 17.000 de pacienți cu AVC și 600.000 de persoane sănătoase din grupul de control, toți aceștia având vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
Cercetarea a ținut cont de o variantă specifică a unei gene care pare să fie corelată cu un risc mai mare de declanșare precoce a unui AVC. Acea genă a determinat grupa sanguină a personelor.
Rezultatele au scos la iveală faptul că persoanele cu grupa sanguină A au fost cu 16% mai predispuse să sufere un AVC înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu persoanele cu alte grupe sanguine.
Persoanele cu grupa sanguină O au fost cel mai puțin predispuse să sufere un AVC precoce, cu aproape 12% mai puțin predispuse în comparație cu persoanele ce aveau alte grupe sanguine.
După vârsta de 60 de ani nu a existat nicio diferență în riscul de AVC detectat între diferitele grupe sanguine.
„Acest studiu a pus o întrebare importantă, care necesită o investigare mai în profunzime referitoare la modul în care grupa noastră sanguină determinată genetic ar putea îndeplini un rol în riscul unui AVC timpuriu”, a declarat Mark Gladwin de la University of Maryland School of Medicine.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe