Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pacient cu AVC, salvat printr-o intervenție minim-invazivă la Spitalul Județean Bihor

de Florentina Ionescu - dec. 7 2023
Pacient cu AVC, salvat printr-o intervenție minim-invazivă la Spitalul Județean Bihor

În 27 noiembrie 2023, un pacient de 55 de ani, care suferise un accident vascular cerebral ischemic acut, a fost transferat din județul Satu Mare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

Pacientul a fost salvat printr-o intervenție minim-invazivă, care a presupus introducerea unui stent special prin vasele de sânge pentru a scoate cheagul care bloca o arteră cerebrală, se arată pe pagina de Facebook Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea. 

Pacientul a fost transferat de la spitalul din Satu Mare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, având diagnosticul de accident vascular cerebral (AVC) ischemic. Un cheag de sânge bloca un vas de sânge din creier, ceea ce împiedica vascularizarea. 

Cheagul de sânge, scos cu un stent special 

S-a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului. Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere, s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, cheagul a fost scos, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional.

În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul, se mai precizează pe aceeași rețea socială. 

Intervenția a avut loc în cadrul Compartimentului de Neuroradiologie Intervențională, iar echipa medicală a fost formată din: 

  • doctorul Dan Mihoc, medic primar radiologie și neuroradiologie intervențională și coordonator al compartimentului, 
  • doctorul Călin Morgovan, medic primar radiologie și imagistică medicală, 
  • doctorul Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, 
  • doctor Ștefania Sije, medic primar ATI, 
  • și doctor Florina Fortiș, medic primar neurologie. 

Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională dispune atât de dotări moderne, la nivel european, precum angiograf biplan de ultimă generație și aparat Angio-CT unic în România, cât și de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel. 

Sursa foto Facebook: Spital Clinic Județean de Urgență Bihor - Oradea

Dr. Dan Mihoc, medicul coordonator al compartimentului, a urmat o supraspecializare în radiologie și neuroradiologie intervențională la Spitalul Universitar din Strasbourg, Franța, unde a profesat timp de 9 ani în domeniu și a colaborat extensiv la lucrări științifice. De asemenea, dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan au absolvit stagii de formare în radiologie și neuroradiologie intervențională la Clermont-Ferrand, în Franța. 

În cadrul compartimentului de Neuroradiologie Intervențională sunt tratate o varietate de patologii, pe partea de neuroradiologie intervențională, precum și o gamă extinsă de patologii vasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe