Newsflash
ACTUALITATE Știri

Vârsta biologică, și nu cea cronologică, poate prezice riscul de demență și AVC (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - dec. 11 2023
Vârsta biologică, și nu cea cronologică, poate prezice riscul de demență și AVC (studiu)

Conform unui nou studiu, publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, vârsta biologică, mai mult decât vârsta cronologică, poate prezice riscul de demență și accident vascular cerebral în viitor.

Studiul, la care face referire și The Conversation, a avut în vedere peste 325.000 de adulți britanici de vârstă mijlocie și mai în vârstă. 

„Experții au investigat dacă vârsta biologică avansată crește riscurile viitoare de a dezvolta boli neurologice, inclusiv demență, accident vascular cerebral, boala Parkinson și boala neuronului motor. Pentru a evalua vârsta biologică, au fost analizați 18 biomarkeri colectați în timpul controalelor medicale efectuate între anii 2006 și 2010. Controalele au inclus tensiunea arterială, glicemia, nivelurile de colesterol, markerii de inflamație, circumferința taliei și capacitatea pulmonară”, se menționează în studiu.

Timp de nouă ani, participanții au fost urmăriți pentru a vedea cine a dezvoltat boli neurologice. S-a constatat că persoanele cu vârste biologice mai înaintate la începutul studiului au avut riscuri semnificativ mai mari de demență și accident vascular cerebral în următorul deceniu – chiar și după ce s-au luat în considerare diferențele de genetică, sex, venit și stil de viață.

Vârsta biologică înaintată a arătat o asociere puternică cu demența și accidentul vascular cerebral, însă s-a constatat o legătură mai slabă cu boala neuronului motor și chiar o direcție opusă pentru boala Parkinson. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe