În urma unui accident ischemic la nivel cerebral, alimentația orală poate fi mult îngreunată, ceea ce poate duce la carențe nutriționale.
Pacientul aflat în recuperare după un accident vascular poate primi informații utile de la logoped despre cum să mănânce și să bea în siguranță, dar are nevoie și de ajutorul unui dietetician pentru a se asigura că are o alimentație adecvată din punct de vedere nutritiv. În plus, o alimentație sănătoasă îl poate ajuta să-și recupereze mai rapid starea de sănătate și, mai ales, să reducă riscul de a face un nou accident cerebral.
După un accident vascular cerebral, este posibil ca pacientul să aibă:
Dacă persoana nu poate mișca normal mâna cu care mănâncă de obicei sau are probleme de memorie ori de gândire, cei apropiați ar trebui să apeleze la un terapeut ocupational, care să o învețe mici trucuri prin care să pacientul să rețină că TREBUIE să mănânce și să bea la anumite intervale.
Orice problemă legată de dificultățile de înghițire ar trebui identificată și evaluată încă din spital. Recomandarea este ca textura alimentelor să fie fluidă, pentru a putea fi ușor înghițite. Astfel, cele mai bune mâncăruri sunt supele și piureurile. Nu e bine nici ca alimentele să fie prea lichide, pentru că se pot scurge în afara cavității bucale. În această situație, se pot adăuga în compoziție unele pudre ca agenți de îngroșare (de exemplu, o linguriță de amidon alimentar sau pudră din fibre de ovăz).
Vestea bună este că, de cele mai multe ori, disfagia este trecătoare și se ameliorează în câteva săptămâni de la accidentul vascular. Totuși, la unele persoane perioada de recuperare poate fi mai de durată.
Dacă pacientul are disfagie, pe lângă sfaturile de alimentație și băut primite de la logoped, este posibil să necesite și alimente speciale, sub formă lichidă, care conțin toți nutrienții necesari organismului, pentru a nu risca apariția unor carențe alimentare. Un dietetician-nutriționist autorizat sau un medic specialist în nutriție îi poate recomanda produsele de care are nevoie.
Puteți afla mai multe despre nutriția persoanelor cu diverse afecțiuni cronice aici.
Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe