Newsflash
Internaționale

Studiu: cum poate fi evitat al doilea val de COVID-19

de Florentina Ionescu - iun. 23 2020
Studiu: cum poate fi evitat al doilea val de COVID-19

Un studiu recent arată că prin respectarea anumitor măsuri ar putea fi evitat al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui studiu efectuat de Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), menținerea distanțării fizice precum și a altor intervenții, cum ar fi folosirea măștilor de protecție și igiena corespunzătoare a mâinilor ar putea elimina nevoia de lockdown în viitor.

studiu al doilea val covid19

Experții spun că, de fapt, comportamentul individual ar avea un efect semnificativ asupra prevenirii unui al doilea val mai mare de infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în „Nature Human Behaviour” și arată că în țările care nu au atins încă vârful pe panta cazurilor active de COVID-19, lockdown-urile (închiderea unor zone sau orașe) trebuie să rămână o măsură instituită pentru cel puțin 60 de zile, iar relaxarea măsurilor trebuie să fie graduală pentru a se reduce riscul celui de-al doilea val de infectări cu noul coronavirus, scrie medicalxpress.com.

„Problema este că evaluarea acestui risc [de apariție a unui al doilea val de infectări] este dificilă, având în vedere lipsa de informații de încredere referitoare la numărul actual de persoane infectate sau la extinderea imunității dezvoltate în rândul populației”, a explicat Xavier Rodó, șeful programului Climate and Health din cadrul ISGlobal.

În acest studiu, echipa lui Xavier Rodó a prezentat proiecțiile și estimările bazându-se pe un model care împarte populația în șapte grupuri: oameni susceptibili, în carantină, expuși la virus, infectați (dar care nu au fost detectați), infecțiile raportate și izolate, persoanele recuperate după infecția cu noul coronavirus și persoanele decedate din cauza COVID-19. Modelul lor permite, de asemenea, și simularea unor strategii, cum ar fi izolarea populației și diferite strategii post-distanțare fizică.

Folosirea măștilor chirurgicale, igiena mâinilor și distanțarea fizică sunt câteva dintre măsurile care și-au demonstrat deja beneficiile, spun oamenii de știință. Scopul acestui studiu a fost de a evalua cantitativ relevanța acestor măsuri ca strategii de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Rezultatele arată în mod clar că durata primei perioade de limitare a timpului petrecut în afara locuinței va afecta timingul și magnitudinea valurilor ulterioare de infecții cu noul coronavirus. Rezultatele studiului mai arată că strategiile de relaxare graduală a măsurilor (când oamenii încep să iasă din locuințe, iar orașele ori unele zone nu mai sunt izolate și închise) rezultă întotdeauna într-un număr mai scăzut de infecții și de decese, atunci când strategiile sunt comparate cu un proces foarte rapid de relaxare a măsurilor.

În Spania, potrivit oamenilor de știință, acolo unde relaxarea măsurilor a fost rapidă pentru jumătate a populației și graduală pentru restul populației, comportamentul fiecărui individ va fi cheia succesului pentru a reduce sau pentru a evita un al doilea val de infectări.

„Dacă noi reușim să reducem rata de transmitere a virusului cu 30% prin intermediul utilizării măștilor de protecție, igienei mâinilor și distanțării fizice, putem reduce considerabil magnitudinea următorului val de infectări. Reducerea ratei de transmitere cu 50% ar putea duce la evitarea completă [a unui al doilea val]”, a declarat Xavier Rodó.

Rezultatele studiului arată că până și în țările care nu au resursele necesare pentru a testa și pentru a urmări toate cazurile de COVID-19 și toți contacții, impunerea unor măsuri prin folosirea măștilor, igiena corespunzătoare a mâinilor și distanțarea fizică reprezintă cheia succesului pentru a stopa transmiterea virusului.


Notă autor:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe