Date oficiale arată că subvarianta Omicron XBB.1.5 este cea mai răspândită în acest moment în SUA, însă nu ar determina forme mai severe de boală, explică reprezentanţii OMS.
Specialiștii au ajuns la concluzia că această subvariantă ar fi cea mai transmisibilă de până acum și există o îngrijorare în acest moment privind rapiditatea răspândirii ei în nordul SUA.
Numărul de persoane infectate cu XBB.1.5 s-a dublat în ultima perioadă, la fiecare două săptămâni, în această zonă. Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), contagiozitatea superioară a acestei variante este urmarea mutaţiilor care permit virusului să aibă o capacitate de aderenţă superioară la celule și să se replice mult mai repede.
Nu există indicatori în acest moment că subvarianta XBB.1.5 ar produce cazuri mai grave comparativ cu variantele anterioare ale Omicron. Date despre severitate vor fi publicate zilele următoare.
Reprezentanţii OMS au declarat pentru CNBC că nu pot atribui numărul în creștere de spitalizări din nord-estul SUA acestei subvariante,
ţinând cont de circulaţia în prezent a numeroase alte virusuri respiratorii.
La nivel mondial, specialiștii au identificat subvarianta XBB.1.5 în 29 de ţări, însă este foarte posibil ca ea să fie prezentă în mult mai multe zone. Identificarea exactă a variantelor SARS-CoV-2 este destul de dificilă, întrucât presupune realizarea secvenţierii genomice.
Mai multe ţări, printre care și SUA, solicită testarea COVID pentru toate persoanele care călătoresc cu avionul din China, înainte de a se îmbarca. Însă datele privind cazurile de COVID-19 din China sunt incomplete, iar oficialii OMS solicită o situaţie exactă privind evoluţia infectărilor.
Centrul pentru Controlul și Prevenţia Bolilor din China a publicat săptămâna trecută faptul că variantele BA.5, BA.5.2 și BF.7 stau la baza majorităţii cazurilor de COVID-19 din China, aproximativ 98%. Specialiștii comentează însă că nu este suficientă cunoașterea variantei care circulă, trebuie evaluate exact toate mutaţiile virusului care au apărut de-a lungul timpului, la nivel mondial.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe