Newsflash
Știri

Ziua mondială a spălatului pe mâini, marcată și la București

de Florentina Ionescu - oct. 15 2019
Ziua mondială a spălatului pe mâini, marcată și la București

Anual, la 15 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Cu această ocazie, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a lansat o campanie în școlile și grădinițele din Capitală, intitulată „Sănătatea e în mâinile tale”, prin care se dorește ca cei mici să învețe tehnicile corecte de spălare a mâinilor.

Campania se află anul acesta la cea de-a treia ediție și a fost lansată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar. Ea se adresează preșcolarilor și elevilor din clasele 0-IV și se va derula pe o perioadă de două luni. La finalul conferinței de presă organizate cu ocazia lansării acestui proiect educativ, am stat de vorbă cu dr. Turkes Ablachim, director general adjunct medical al ASSMB, care ne-a explicat de ce este importantă o astfel de campanie.

DSC03229

„Îmi manifest încrederea că părinții vor înțelege că demersurile pe care le facem noi, prin toate programele de educație pentru sănătate pe care le derulăm în școli, sunt în interesul copiilor. Educația pentru sănătate a fost neglijată ani de zile. Noi suntem primii care au fost preocupați de acest lucru și am și pus în practică aceste programe de educație pentru sănătate. Mă refer la prevenirea bolilor transmisibile, la cursurile de igienă orală, la cursurile de alimentație sănătoasă și stil de viață activ”, a declarat dr. Turkes Ablachim pentru „Viața medicală”.

Reprezentanta ASSMB a mai precizat că „activitatea de prevenție se manifestă prin cursurile de educație de sănătate. Este cea mai justificată investiție pe care o putem face pentru sănătate”.

Multe boli infecțioase pot fi prevenite prin spălarea corectă a mâinilor

Experții prezenți la conferința de presă de astăzi au amintit că numeroase afecțiuni infecțioase pot fi prevenite dacă mâinile sunt spălate în mod corect. „Foarte multe dintre bolile transmisibile – cele cu transmitere digestivă, dar și cele cu transmitere directă, chiar aerogenă – se pot preveni. Gripa, cea mai cunoscută infecție de sezon, se previne prin spălatul pe mâini. Dacă strănutăm, putem să împrăștiem virusul prin intermediul palmelor, așadar trebuie să ne spălăm pe mâini pentru a evita acest lucru”, a declarat dr. Alexandru Rafila pentru „Viața medicală”.

Și dr. Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a punctat că spălarea mâinilor este o modalitate extrem de bună de prevenire a bolilor. Ea a precizat și că o campanie de acest gen, prin care copiii școlari și preșcolari vor vedea imagini și filmulețe cu acele microorganisme care există pe mâinile lor – înainte și după spălarea cu apă și săpun – este foarte importantă.

„Consider că este o metodă foarte interesantă și eficientă de conștientizare de către copii a ceea ce se întâmplă. Într-adevăr, educația înseamnă comunicarea informației, dar conștientizarea importanței acestei informații este un lucru deosebit. La nivelul unor copii de vârstă școlară sau chiar mai mică, lucrul acesta se face, practic, prin traducerea vizuală a ceea ce avem pe mâini ca microorganisme și culturi prelevate de pe suprafața palmelor. Cred că este un lucru foarte interesant pentru copii și îi determină să țină minte mult mai bine aceste lucruri și ce înseamnă, pe scurt, dacă nu te speli și ce înseamnă dacă te speli”, a explicat dr. Simin Florescu.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com, ASSMB

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe