Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie care vizează problema obezității infantile, demarată de MS și INSP

de Magdalena Tănăsescu - nov. 3 2023
Campanie care vizează problema obezității infantile, demarată de MS și INSP

Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiilor de sănătate publică, desfăşoară pe parcursul lunii noiembrie campania ”Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”.

Potrivit unui comunicat al INSP, campania vizează principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară, fiind adresată copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice.

„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. (...) S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 - 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural”, se arată în comunicat.

De asemenea, prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3% (Raport Naţional România, 2020). 

Specialiştii institutului recomandă o alimentaţie bogată în legume şi fructe, consumul de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă şi nu de alte băuturi îndulcite, precum și limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi. Totodată, copilul trebuie încurajat să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe