Newsflash
ACTUALITATE Știri

Respectul, cheia îmbunătăţirii actului medical

de Cristina GHIOCA - oct. 6 2023
Respectul,  cheia îmbunătăţirii actului medical

La București a fost lansată campania „#RESPECT pentru medici, #RESPECT pentru pacienţi”. Iniţiativa a avut loc în contextul Zilei Internaţionale a Medicului marcată anul acesta pe 2 octombrie.

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a dat startul campaniei de informare și de conștientizare „#RESPECT pentru medici, #RESPECT pentru pacienţi”. Timp de o lună, pe reţelele sociale vor fi postate mesaje ale medicilor privind importanţa și menirea acestei profesii. Iniţiativa se adresează medicilor, dar și populaţiei generale, în special cea interesată de probleme de sănătate, a explicat prof. dr. Cătălina Poiană, președinta CMMB, la evenimentul de lansare a campaniei: „Trebuie să subliniem și respectul pe care medicul trebuie să îl acorde pacientului în actul medical și, bineînţeles, respectul care trebuie să vină din partea pacientului către medic. Însă este evident faptul că un medic trebuie să își respecte pacientul, să-și facă datoria, și doar medicii care-și fac datoria merită respectul atât al nostru, cât și al pacienţilor”. 

În acest context, președinta CMMB a arătat că încrederea dintre medic și pacient poate fi întărită doar prin respect reciproc: „Atunci când vom conștientiza cu toţii că un act medical este îndreptat în interesul pacientului, asigurând acestuia tot respectul, va atrage după sine tot respectul pacientului și va întări ceea ce se numește încrederea dintre medic și pacient. De asemenea, cred că trebuie să asigurăm medicii că vom milita în permanenţă pentru respectarea drepturilor lor, inclusiv a celor salariale. Dar, așa cum am spus în repetate rânduri, noi vom milita întotdeauna pentru o asigurare a drepturilor materiale, dar și în funcţie de competenţa și performanţa medicului”.

De partea celor care-și fac datoria

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va fi de partea corpului medical atât timp cât își face datoria: „Noi apărăm întotdeauna corpul medical atunci când își face datoria faţă de pacient, când îl respectă. De asemenea, solicităm opiniei publice să înţeleagă că și corpul medical are nevoie de același respect ca să-și poată desfășura activitatea într-un cadru care să permită o cât mai bună adresare a problemelor medicale pe care le au pacienţii”. Acesta a punctat și că CMMB a pornit o campanie extrem de importantă, care are mai multe componente: „Îmi place foarte mult titlul: respect pentru medici și respect pentru pacienţi – sunt cele două verigi, dacă vreţi, care pot să îmbunătăţească substanţial calitatea actului medical și încrederea publică în sistemul de sănătate din România”.

Mesajele video din cadrul campaniei vor fi transmise atât de medici recunoscuţi pentru profesionalismul lor, cât și de reprezentanţi ai tinerei generaţii – medici rezidenţi, care își vor spune punctul de vedere legat de profesia medicală. De asemenea, medicii din București vor primi un newsletter în care vor fi informaţi despre 
viitoarele intenţii ale CMMB. Pentru ca mesajele campaniei să ajungă la cât mai mulţi oameni, vor fi organizate și parteneriate cu instituţiile care coordonează activitatea medicală pe teritoriul Bucureștiului, respectiv Ministerul Sănătăţii și Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe