Newsflash
ACTUALITATE Știri

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează campania „Pune întrebarea potrivită!”

de Magdalena Tănăsescu - nov. 7 2023
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează campania „Pune întrebarea potrivită!”

O nouă campanie, numită „Pune întrebarea potrivită!”, este lansată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu scopul de a schimba percepţiile şi atitudinile legate de cancerul pulmonar.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, campania se concentrează pe eliminarea stigmatizării şi învinovăţirii pacienţilor.

„Stigmatizarea implică faptul că unii oameni merită să se îmbolnăvească. Acest lucru este greşit, pentru că fiecare bolnav merită aceeaşi compasiune şi grijă, fără excepţie. Pacienţii cu cancer pulmonar merită mai mult decât să fie discriminaţi. Întrebarea potrivită nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu eventualul trecut de fumător al pacienţilor. Fiecare pacient merită să fie tratat cu aceeaşi compasiune şi susţinere, indiferent de trecutul său”, se arată în comunicat.

Concret, campania îşi propune să schimbe perspectiva, de la „ai fumat?” la „cum te pot ajuta?”, promovând diagnosticarea timpurie. Pacienţii sunt încurajaţi să se adreseze medicului de la primele semne de îngrijorare şi să efectueze controale regulate.

"Ne dorim ca pacienţii cu cancer pulmonar să fie diagnosticaţi în 45 de zile, nu în 3 - 6 luni, să nu mai fie învinovăţiţi că au fumat şi să fie trataţi în cele mai bune condiţii şi cu cele mai bune tratamente. Decalajul dintre România şi Europa civilizată în ceea ce priveşte accesul la cele mai noi tratamente şi la cele mai noi investigaţii este de 5 - 6 ani”, a afirmat Cezar Irimia, preşedinte FABC. 

Conform statisticilor, în România, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer (12.122 de cazuri pe an) şi este pe primul loc în topul deceselor cauzate de cancer (10.779 decese pe an). Cancerul pulmonar are cea mai ridicată povară a bolii - cei mai mulţi ani de viaţă pierduţi prin decese premature (de trei ori mai mare decât cea a cancerului de sân), iar 75% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii inoperabile ale afecţiunii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe