Newsflash
Internaționale

Ghid nou de diagnostic și tratament în boala Lyme

de Dr. Diana Andronache - apr. 9 2021
Ghid nou de diagnostic și tratament în boala Lyme

Boala Lyme este o boală transmisibilă ce are ca agent etiologic o spirochetă, Borrelia burgdorferi, care se transmite prin mușcătura de căpușă. Supravegherea bolii Lyme reprezintă o prioritate la nivel european.

Recent, Societatea de Boli Infecţioase din America, Academia Americană de Neurologie și Colegiul American de Reumatologie au publicat o nouă versiune a ghidului de diagnostic și tratament ale bolii Lyme. În scop preventiv, este recomandată adoptarea măsurilor de protecţie personală prin aplicarea soluţiilor ce conţin dietiltoluamida, icaridina, etil-3-(Nn-butil-N-acetil) aminopropionat, p-Menthane-3,8-diol sau permetrina. În ceea ce privește diagnosticul, după înlăturarea promptă a căpușelor, cu ajutorul unor instrumente speciale, se recomandă analiza căpușei în vederea identificării speciei. Nu este însă recomandată testarea unei specii Ixodes pentru Borrelia burgdorferi. De asemenea, testarea pentru Borrelia burgdorferi a pacienţilor asimptomatici, care au fost expuși la specia Ixodes, nu este recomandată.

        Tratamentul profilactic cu antibiotice trebuie administrat numai adulţilor și copiilor, până la maximum 72 de ore de la mușcătură, dacă se asociază cu risc înalt, însă nu și în cazul mușcăturilor cu risc scăzut. Astfel, se recomandă administrarea unei doze unice de doxiciclină per os, în termen de 72 de ore de la înlăturarea căpușei, în cazul speciei Ixodes cu risc crescut. Se recomandă tratament antibiotic per os cu doxiciclină (timp de 10 zile), amoxicilină (timp de 14 zile) sau cefuroxim axetil (timp de 14 zile) în cazul pacienţilor cu eritem migrant.

 

 


Notă autor:

 https://reference.medscape.com/viewarticle/948564

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe