Newsflash
SPECIALITĂȚI

PRP în osteogeneza alveolară prin distracție

de Dr. Cristian TEODORESCU - apr. 28 2017
PRP în osteogeneza alveolară prin distracție
     Augmentarea osoasă verticală reprezintă, în momentul de față, una dintre cele mai mari provocări în implantologia orală. Scăderea dimensiunii verticale a crestei alveolare, în sens apico-coronar, asociată cu un deficit de țesut moale care să poată acoperi grefa ori cu o suprafață mică disponibilă revascularizării împiedică inserarea corespunzătoare a implanturilor, cu nerespectarea raportului coroană/implant. Multe dintre metodele de augmentare ale crestei alveolare prezintă dezavantaje. Utilizarea grefelor osoase autogene poate fi însoțită de apariția necrozei sau resorbției osoase, pe când regenerarea osoasă ghidată se dovedește utilă mai ales în cazul unor defecte mici ale crestei alveolare. Utilizarea materialelor alogene implică, de asemenea, riscul apariției unei infecții locale. Osteogeneza alveolară prin distracție devine astfel o alternativă a augmentării aloplastice sau autogene cu grefă osoasă ori a regenerării osoase ghidate, iar plasma îmbogățită cu trombocite (PRP), datorită proprietăților sale antimicrobiene și de reparație tisulară, ajută la prevenirea complicațiilor.
     Într-un studiu care a analizat efectele PRP asupra osteogenezei alveolare prin distracție (Menezes DJ et al. Effect of platelet-rich plasma in alveolar distraction osteogenesis: a controlled clinical trial. Br J Oral Maxillofac Surg. 2016 Jan;54:83-7) au fost selectați 14 pacienți (opt femei, șase bărbați), cu vârste cuprinse între 27 și 58 de ani, care au primit PRP prin randomizare. Pentru stabilirea criteriilor de includere s-au analizat istoricul medical al pacientului, abilitatea de a suporta o intervenție chirurgicală de inserție a unui implant dentar, dar și necesitatea unei augmentări osoase verticale la nivelul crestei alveolare anterioare la maxilar sau mandibulă, în vederea reabilitării ulterioare prin protezare. Criteriile de excludere au fost reprezentate de afecțiuni generale precum diabetul, hipertensiunea arterială sau osteoporoza, afecțiuni ale țesuturilor orale însoțite de semne ale bolii parodontale netratate ori de prezența obiceiurilor vicioase. Pentru efectuarea procedurii chirurgicale a fost obligatorie o înălțime alveolară verticală de 7 mm și o lățime de 3 mm, astfel că pacienții cu un volum alveolar mai mic au fost excluși din studiu.
     După realizarea anesteziei locale cu articaină 2% și prescrierea profilactică de antibiotice, analgezice și antiinflamatoare, s-a realizat un lambou mucoperiostal pentru expunerea osului alveolar. După alegerea dimensiunii distractorului, acesta a fost așezat într-o poziție pasivă și s-au marcat liniile de osteotomie – una orizontală și două verticale, divergente, sub irigație cu ser fiziologic. S-au separat corticala linguală și palatinală, apoi dispozitivul a fost fixat cu șuruburi pentru a fi testat. PRP a fost aplicat peste dispozitiv și pe toată suprafața lamboului, iar ulterior s-a realizat sutura cu fire de polyglactin 910 (Vicryl) și nylon 5/0. La grupul de control nu s-a aplicat PRP înaintea suturii. Distractorul a fost activat șapte zile postoperator, de trei ori pe zi, cu o rată de 1 mm pe zi.
     Postoperator s-au măsurat indicele de placă, conform tehnicii Mombelli modificate, și indicele de inflamație gingivală, după tehnica Silness și Löe. Cele două valori au fost comparate cu măsurătorile resorbției alveolare obținute radiologic în perioada de latență și la finalul activării. S-a constatat prezența unui edem mic spre moderat al zonei operate, imediat postoperator, iar ulterior au apărut și complicații precum dificultatea realizării unei osteotomii complete, atât palatinal, cât și lingual, înclinarea segmentului transportat către lingual/palatinal ori fracturarea acestuia, vindecare întârziată, hematom în regiunea mentonieră ș.a.
     Corelația dintre indicele de placă și cel de inflamație gingivală, la pacienții din grupul de test, a fost de 0,20, pe când la grupul de control valoarea a fost de 0,89. Corelația dintre indicele de placă și cel de resorbție alveolară a fost 0,58, iar între indicele de inflamație gingivală și cel de resorbție alveolară a avut o valoare de 0,85. Rezultatele au demonstrat că, la pacienții la care s-a utilizat PRP în zona de distracție a osului alveolor, indicii de placă și de inflamație gingivală s-au îmbunătățit, iar expunerea dispozitivului de distracție s-a redus, în comparație cu grupul de control.
ETICHETEStomatologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe