Newsflash
ACTUALITATE Știri

Stomatologia „o activitate eminamente privată”

de Cristina GHIOCA - mar. 25 2024
Stomatologia „o activitate eminamente privată”

În România accesul la servicii stomatologice este limitat deoarece activitatea este una eminamente privată, iar medicii stomatologi care au contract cu CNAS au o sumă "insuficientă" pentru servicii, a declarat ministrul Sănătății.

Lipsa de educaţie şi de informare sunt principalele cauze ale afecţiunilor stomatologice, a declarat luni, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii,  la conferinţa organizată de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale. Potrivit ministrului, accesul la serviciile de stomatologie este limitat, întrucât practica stomatologică „este o activitate eminamente privată", iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă „insuficientă” pentru serviciile stomatologice acordate.

„Lipsa de educaţie, lipsa de informare este cred în primul rând una din principalele cauze ale celor trei afecţiuni majore - caria, paradontopatiile şi consecinţa lor, respectiv edentaţia. (...) În România accesul la servicii de stomatologie este limitat, pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată, 6.000 de lei, dacă nu mă înşel, pe lună. Este suma pentru serviciile stomatologie, ceea ce în mod evident este o sumă mică. (...) Lucrul acesta este insuficient. Se poate vedea şi în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate procentual nu mă refer neapărat ca şi sumă în alte ţări din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că instituția pe care o conduce are deschiderea şi determinarea de a dezvolta programe de prevenţie: „Avem nu numai deschidere, ci şi determinarea să o facem este să dezvoltăm programe de prevenţie începând cu cele care se referă la screeningul pentru copiii, continuate cu tratamentul cariilor simple, sigilarea. (...) Aşteptăm propuneri concrete ca să putem să îl începem dacă se poate de anul acesta pentru că evident timpul este important mai ales că discutăm despre o patologie care afectează în special copiii sau mă rog îi afectează atunci când sunt adolescenţi sau adulţi dar abordarea trebuie să înceapă din copilărie”.

Însă pentru ca aceste planuri să fie duse la îndeplinire este nevoie și de sprijinul autorităţilor locale, a adăugat prof. dr. Alexandru Rafila: „Avem nevoie de suportul autorităţilor locale şi vă sugerez dacă se poate să invitaţi la reuniunile dumneavoastră şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, fie că discutăm de Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor Mici pentru că acolo sunt problemele cele mai mari. Accesul la servicii este foarte limitat, iar sprijinul sau conlucrarea cu autorităţile locale poate să ducă în mod evident la dezvoltarea unor servicii, fie în şcoli, fie la sediul unităţilor administrativ teritoriale. Se pot face servicii de medicină dentară pentru că există şi resurse pentru investiţii şi putem să gândim împreună un program care să facă accesibile aceste servicii”.

El a amintit că la începutul anilor 2000 a existat un program de prevenţie care a avut rezultate, însă acesta nu a fost continuat. „Am avut un program la începutul anilor 2000. (…) Se făceau clătiri cu apă fluorurată la elevi din patru judeţe din România. Rezultatele au fost bune şi au fost consemnate printr-o cercetare ştiinţifică făcută la Iaşi. Însă, cam asta a fost tot. S-a încheiat programul. (…) Colegiul Medicilor Stomatologi din Municipiul Bucureşti a demarat un astfel de program de prevenţie acum un an sau doi şi ar fi bine ca aceste programe să fie continuate şi replicate le nivel naţional”, a conchis ministrul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe