Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sănătatea orală a românilor, o problemă de sănătate publică

de Cristina GHIOCA - mar. 26 2024
Sănătatea orală a românilor, o problemă de sănătate publică

Politicile de sănătate publică din Stomatologie trebuie adaptate la realitatea actuală, au arătat participanții la o conferință organizată în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a demarat luni, 25 martie, un studiu național de amploare privind sănătatea orală a românilor. Între altele, scopul acestuia este obținerea unei imagini de ansamblu privind principalele probleme și nevoi ale populației în acest sens, astfel încât politicile de sănătate publică din acest domeniu să fie adeptate realității din țara noastră. 

În România, problema sănătății orale s-a acutizat odată cu privatizarea Stomatologiei, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, care a arătat că, în prezent, în țara noastră, sănătatea orală este o problemă de sănătate publică. În opinia sa, pentru ca această situație să se îmbunătățească este nevoie de un cadru legislativ solid, în special pentru abordarea afecțiunilor cu care se confruntă sau se pot confrunta copiii. 

De asemenea, sunt necesare efectuarea unor demersuri pe lângă Ministerul Educației pentru punerea în aplicare a prevederilor din legea 198 a învățământului preuniversitare, care vorbesc despre introducerea educației pentru sănătate ca disciplină obligatorie.

„CMSR demarează realizarea acestui studiu (…) având ca scopuri evidențierea stării de sănătate orală a populației la nivel național, motivarea adaptării politicilor de sănătate publică din domeniul stomatologic la nevoile populației privind educația, prevenția și tratamentul și, totodată, fundamentarea alocării adecvate a fondurilor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru serviciile stomatologice”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR, în cadrul conferinței care a anunțat demararea studiului.

El a arătat că, în prezent, domeniul se confruntă cu mai multe provocări între care: educația precară a populației în ceea ce privește sănătatea și igiena orală; repartizarea inegală a cabinetelor școlare pe teritoriul țării; existența unui număr mic de cabinete stomatologice aflate în contract cu CNAS; deservirea unui număr limitat de pacienți, prin cuantumul redus al plafonului; acoperirea limitată a procedurilor necesare în planul de tratamente stomatologice complexe, prin limitarea manoperelor decontabile.  

Un sprijin și pentru CNAS

„Acest studiu va veni și în sprijinul CNAS, în dialogul lor cu Ministerul Finanțelor, în a asigura toate motivele pentru (…) majorarea plafonului acordat. Plafonul este undeva în jurul sumei de 6.000 de lei. Ea nu este satisfăcătoare. (…) Ne dorim [și] actualizarea prețurilor pe manopere, actualizarea listei de manopere care pot fi decontate. Avem în vedere și un sistem de co-plată, care în momentul de față nu este posibil”, a precizat președintele CMSR.

Din perspectivă medicală, studiul demarat de vizează obținerea unei prevalențe a principalelor afecțiuni orale, precum caria dentară, inflamația gingivală, anomaliile dento-maxilare, leziunile de mucoasă. Este vizată și monitorizarea eficienței igienei orale, precum și evidențierea factorilor de risc privind obiceiurile de igienă orală, alimentare, de cele legate de fumat și de adresabilitatea la cabinetul stomatologic.  

Studiul va fi realizat pe toate categoriile de vârstă atât în rândul copiilor, cât și adulților. Subiecții vor proveni din toare regiunile de dezvoltare ale țării, atât din mediul rural, cât și din cel urban. La el vor participa 172 de medici stomatologi. Dintre aceștia, 126 sunt din mediul urban, iar restul din mediul rural. Cercetarea se va încheia la finalul lunii mai, urmând ca rezultatele să fie prezentate în luna iunie.

„Fiecare medic va evalua între 10 și 20 de pacienți, în funcție de regiunea de dezvoltare și mediul în care activează. În această fază a studiului, evaluările se vor face în cabinetele stomatologice private, dar pe viitor ne propunem să le extindem și în cele publice sau, poate, în unitățile de primiri urgențe sau în alte unități publice”, a arătat dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR și responsabil cu desfășurarea studiului.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe