Newsflash
SPECIALITĂȚI

Investiții europene în e-sănătate

Investiții europene în e-sănătate
Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt în procesul de a face investiții și de a implementa programe în domeniul e-sănătății, adică privind integrarea tehnologiei informației și comunicațiilor în serviciile de sănătate, cu îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor de sănătate. O acțiune comună care a fost introdusă în domeniul e-sănătății a fost Joint Action to Support the eHealth Network (JAseHN), care a fost finanțată de Comisia Europeană, prin Agenția executivă pentru consumatori, sănătate și alimente, în perioada 2015–2018. Acțiunea comună și-a propus să dezvolte instrumente și recomandări pentru cooperare în patru domenii: (1) interoperabilitate și standardizare, (2) monitorizarea și evaluarea implementării, (3) schimbul de cunoștințe și (4) cooperare și poziționare globală. Acestea s-au realizat prin elaborarea a 54 de documente (rapoarte, ghiduri etc.) în cadrul acțiunii comune.
JAseHN este continuată de acțiunea comună eHealth Action (eHAction), care este finanțată de Comisia Europeană în cadrul celui de-al treilea program european din domeniul sănătății, în perioada 2018–2021. eHAction va contribui la dezvoltarea de sisteme de sănătate inovatoare, eficiente și sustenabile, prin susținerea oferită rețelei de e-sănătate la nivel operațional, strategic și tehnic. Prima întâlnire a acțiunii comune eHAction a avut loc la Lisabona, la 21 iunie 2018, după întâlnirea finală a acțiunii comune JAseHN, care a avut loc la 20 iunie 2018. Spre deosebire de JAseHN, România nu participă ca țară parteneră în acțiunea comună eHAction.
Întâlnirea finală JAseHN a fost organizată de instituțiile partenere Servico Nacional de Saude (SNS), Servicos Partilhados do Ministerio da Saude Epe (SPMS) și Bundesministerium für Gesundheit (ATNA) și a avut ca scop diseminarea rezultatelor și recomandărilor fiecărui pachet de lucru al acțiunii comune. Concluziile care au fost stabilite în cadrul întâlnirii includ: inițiativa JAseHN de a ajuta statele membre să înființeze infrastructura serviciilor digitale de e-sănătate și stabilirea de bune practici pentru organizarea muncii în acest domeniu la nivel european, precum și contribuția acțiunii comune la adoptarea strategiilor și crearea unor sisteme sustenabile de e-sănătate în Europa.
În același cadru al acțiunii JAseHN au fost discutate câteva recomandări care ar trebui implementate în acțiunea comună eHAction. O primă recomandare s-a referit la consolidarea rolului statelor membre în privința infrastructurii serviciilor digitale de e-sănătate. Alte recomandări propuse au fost îmbunătățirea interacțiunii dintre statele membre și alinierea muncii cu dezvoltările elaborate în infrastructura serviciilor digitale de e-sănătate. De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a mai propus ca acțiunea comună eHAction să monitorizeze implementarea ghidurilor de e-sănătate în statele membre și crearea unei platforme pentru încărcarea strategiilor naționale. Alte recomandări propuse în cadrul întâlnirii s-au referit la rolul eHAction, care ar trebui să definească scopul fiecărei sarcini de lucru, să aibă activități de diseminare la nivel național și să creeze un grup de experți în m-sănătate și e-sănătate.
Pe lângă acestea, la nivel european, există mai multe acțiuni și sisteme create în domeniul e-sănătății. Unul dintre acestea este un sistem integrat electronic pentru fișe medicale, care este implementat în Belarus și este benefic atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Acesta le oferă pacienților posibilitatea să își monitorizeze datele medicale, în timp ce medicii au acces la informații medicale complexe despre pacienți și au posibilitatea să acceseze aceste informații și din alte locuri decât locul lor de muncă.
Un alt proiect din domeniul e-sănătății este „Spitalul virtual”, implementat în cinci spitale din două regiuni din Finlanda. În cadrul proiectului, a fost creată o platformă online care să ofere pacienților și familiilor acestora informații despre îngrijirea medicală și principalele căi de acces. Alte sisteme și acțiuni dezvoltate în domeniul e-sănătății sunt: sistemul electronic de recomandări medicale implementat în Polonia, sistemul electronic de prescripții implementat în Polonia și Cehia și platforme electronice care oferă acces la datele medicale ale pacienților, ce includ furnizorii de servicii medicale și farmaceutice. Două dintre aceste platforme sunt implementate în Polonia și Danemarca. De asemenea, platforma implementată în Danemarca oferă manuale și programe pentru doctori și pacienți cu informații despre managementul bolilor cronice, pierderea în greutate și renunțarea la fumat.
În România, e-sănătatea a fost dezvoltată în ultimii ani prin implementarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate. Acest sistem are ca scop colectarea și gestionarea informațiilor medicale și economice utile pentru funcționarea sistemului asigurărilor de sănătate, asigurarea transparenței gestionării fondurilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, garantarea evidenței persoanelor asigurate și a furnizorilor de servicii medicale, asigurarea uniformității în aplicarea legislației și eficientizarea raportării datelor de către furnizorii de servicii medicale. Sistemul include Casa Națională de Asigurări de Sănătate, toate casele județene de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale și farmaceutice. Acest sistem informatic asigură servicii medicale eficiente și de calitate prin reducerea numărului erorilor din sistem și transparența cheltuielilor din sistemul de sănătate din România, făcând astfel posibilă alinierea cu standardele europene.
Totuși, încă există aspecte care ar putea fi îmbunătățite în sistem. Una dintre dificultățile întâmpinate este utilizarea programelor informatice diferite în funcție de spital, accesul și transferul informațiilor interspitalicesc fiind un aspect problematic în România. Sistemul de e-sănătate din țara noastră ar putea fi îmbunătățit prin participarea României la proiecte sau acțiuni comune referitoare la e-sănătate și prin implementarea instrumentelor și strategiilor dezvoltate în cadrul acestor proiecte. Acțiunea comună JAseHN este importantă, întrucât recomandările propuse în cadrul acesteia și discutate la întâlnirea finală sunt esențiale pentru îmbunătățirea nivelului de sănătate al populației și pentru dezvoltarea economiei la nivel european.
 

Notă autor:

1. Siveco Romania. Sistemul Informatic Unic Integrat pentru Sanatate din Romania. 2017, March 23: ttp://www.siveco.ro/ro/despre-siveco-romania/studii-de-caz/sistemul-informatic-unic-integrat-pentru-sanatate-din-romania-siui

2. World Health Organization. Towards a Roadmap for the Digitalization of National Health Systems in Europe. Copenhagen: World Health Organization, 2018.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe