Newsflash
OPINII

CMSR coalizează autorităţile și mediul privat

CMSR coalizează autorităţile și mediul privat

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a dat semnalul coalizării autorităţilor și mediului privat, cu scopul demarării unui set de politici publice care să îmbunătăţească starea de sănătate orală a românilor.

Primul pas a fost făcut în 25 martie, CMSR organizând, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, o conferinţă de presă în care a anunţat demararea unui studiu-pilot menit să identifice cele mai importante nevoi ale pacienţilor români și provocările sistemice cu care se confruntă aceștia. Astfel, vor fi evaluaţi între 2.000 și 2.500 de pacienţi atât din mediul rural, cât și din urban. Cercetarea va acoperi o gamă diversă de categorii de vârstă, de la copii cu dentiţie temporară la adulţi cu dentiţie permanentă. Vor fi urmăriţi mai mulţi indicatori: caria dentară, inflamaţia gingivală/parodontală, gradul de igienă orală, edentaţiile, urgenţele stomatologice, anomaliile dento-maxilare, leziunile de mucoasă.

„Studiul demarat de CMSR este realizat pe toate categoriile de vârstă atât la nivelul copiilor, cât și al adulţilor, astfel încât să vedem, în funcţie de vârstă, ce probleme de sănătate orală predomină. Este important să aflăm incidenţa principalelor afecţiuni stomatologice și să vedem la ce riscuri sunt expuși pacienţii. Pe această cale, aș vrea să mulţumesc tuturor medicilor stomatologi care se implică, în mod voluntar, în acest studiu. Concluziile care vor reieși în urma interpretării datelor vor servi ca bază pentru toate discuţiile ulterioare cu partenerii noștri instituţionali, în vederea dezvoltării unor politici publice unitare în domeniul sănătăţii orale”, afirmă dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR.

Principalele provocări

La conferinţa de presă care a marcat lansarea studiului au luat cuvântul: prof. dr. Alexandru Rafila – ministrul Sănătăţii; dr. Florin Lăzărescu – președintele CMSR; prof. dr. Adrian Streinu-Cercel – președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României; conf. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidenţial pe probleme de sănătate; dr. MSc Hrvoje Pezo – președintele Federaţiei Europene a Autorităţilor Stomatologice Competente și a Autorităţilor de Reglementare din Europa; Răzvan Vulcănescu – partener strategic relaţii publice PALMED; prof. dr. Paula Perlea – președintele Societăţii Române de Stomatologie; Diana Plătică – președintele Organizaţiei Studenţilor Stomatologi din Cluj-Napoca și Bogdan Păunescu – președintele Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii. 

„Pentru reforme cu adevărat durabile în ceea ce privește sănătatea orală avem nevoie ca toţi factorii de decizie să fie aliniaţi în spatele unor obiective comune. Ne-am bucurat, astfel, de semnalul puternic transmis astăzi atât prin sprijinul pe care Ministerul Sănătăţii ni l-a acordat în organizarea conferinţei de presă, cât și prin participarea unora dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai autorităţilor publice naţionale, internaţionale și ai mediului privat. Cu toţii am căzut de acord că lipsa unei politici naţionale coerente în ceea ce privește sănătatea orală, subfinanţarea intervenţiilor stomatologice, educaţia deficitară și dificultăţile în culegerea și analizarea datelor relevante sunt principalele provocări cu care ne confruntăm în prezent. În calitate de reprezentanţi ai comunităţii medicilor stomatologi, este datoria noastră să ne asigurăm că provocările amintite anterior primesc atenţia și resursele necesare pentru rezolvarea lor. Vom continua, în fiecare zi, să ne asigurăm că sănătatea orală este o temă prezentă în agenda publică și că atât autorităţile, cât și mediul privat colaborează în mod optim pentru rezolvarea provocărilor sistemice”, adaugă președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe