Newsflash
Reportaje

Orchestra Medicilor, un exerciţiu de prietenie ce dăinuie peste ani

de Florentina Ionescu - aug. 21 2020
Orchestra Medicilor, un exerciţiu de prietenie ce dăinuie peste ani

Pentru el, orchestra este ca a doua familie, mărturisește prof. dr. Mircea Penescu, concertmaistrul Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”.

Orchestra
Credit foto: Romică Zaharia

De-a lungul deceniilor care s-au scurs de când a cântat prima dată la vioară în această orchestră de cameră, a legat prietenii cu ceilalţi medici din orchestră, „ceea ce este extraordinar”. Acum, în plină pandemie de COVID-19, medicii vor cânta pentru medici în cadrul unui concert-omagiu plin de însemnătate, care va avea loc la 24 august, pe esplanada Ateneului Român.

V-ar putea interesa și: Concert-omagiu dedicat medicilor și cadrelor medicale, organizat de Asociația Medicală Română

Profesorul Mircea Penescu, medic primar nefrologie, este primul violonist (concert­maistru) al Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” (OMEN), înfiinţată în anul 1954. Când a luat naștere orchestra, care de la început a activat sub patronajul Filarmonicii „George Enescu” din București, Mircea Penescu avea doar 3 ani.

Soarta a avut grijă ca drumul său să se împletească armonios cu cel al Orchestrei Medicilor – iar această împletire s-a produs în prima lună de facultate. Astfel, în 1970, a intrat „în această familie de oameni aleși”, după cum o descrie cu emoţie în glas.

Pentru tânărul student la Medicină, a cânta la pupitru cu un medic cu mare experienţă – de la care avea extrem de multe de învăţat din punct de vedere social, profesional și, mai ales, muzical – „era un avantaj extraordinar”, a mărturisit profesorul Penescu despre fondatorul Orchestrei Medicilor, doctorul Ermil Nichifor.

Din 1970 și până în prezent, aproape că nu a trecut nicio săptămână fără ca prof. dr. Mircea Penescu să participe la repetiţii. În toţi acești ani, a participat la sute de concerte, care au avut loc atât pe scena Ateneului Român, cât și pe scene prestigioase din ţară. Desigur, au fost și multe turnee externe în care orchestra și-a dovedit talentul.

Serie lungă de spectacole

În perioada în care OMEN a fost dirijată de doctorul Ermil Nichifor, orchestra a avut o singură ieșire din ţară, în Bulgaria, cu concerte susţinute la Plevna și la Sofia. În 1997, anul în care a murit Ermil Nichifor, a fost înfiinţată Fundaţia „Medicina și Muzica”, cea care coordonează întreaga activitate a OMEN.

„Orchestra constituită, dacă vreţi, în Fundaţie, a avut prilejul să circule prin Europa. Câţiva dintre membrii mai vechi ai orchestrei au devenit și membri ai Orchestrei Europene a Medicilor (n. red.: European Doctors Orchestra – EDO), cu sediul la Londra”, a explicat profesorul Penescu.

Orchestra europeană susţine în fiecare an un concert la Londra și altul într-una dintre capitalele muzicale europene. Concertmaistrul OMEN ne-a povestit cu o deosebită încântare că atât cu Orchestra Europeană a Medicilor, cât și cu cea din ţara noastră, a avut de-a lungul anilor concerte la Vatican, Roma, Verona, Lago di Garda și a participat la numeroase festivaluri, unde OMEN a fost premiată.

Mihai dragomir
Solist Dr. Mihai Dragomir. Credit foto: Romică Zaharia

 

De exemplu, la Vatican, Orchestra Medicilor a obţinut marele premiu „Musicisti Senza Frontiere”. Seria de spectacole este lungă – orchestra a susţinut concerte în Germania, la München – „într-o sală celebră sfinţită de bagheta marelui Celibidache”, la Berlin, la Bruxelles, în sala Franz Liszt din Budapesta etc. Toate acestea, pe lângă cele șase până la 14 concerte care aveau loc în ţară, an de an.

Un an de mare efervescenţă

Despre multitudinea de concerte susţinute, prof. dr. Mircea Penescu își amintește cu plăcere că anul 2018 a fost deosebit de bogat din acest punct de vedere: „Acum doi ani am avut 14 concerte la Ateneul Român și prin alte săli, prin ţară. A fost un an de mare efervescenţă.

Orchestra și-a diversificat repertoriul, dar și colaborările cu artiști de primă mână, instrumentiști de mare talie, artiști vocali. Există o foarte frumoasă tradiţie în promovarea ariilor de operă cu acompaniament de orchestră”.
În plus, spune concertmaistrul, OMEN a creat și o tradiţie, în sensul că a susţinut spectacole de Crăciun și de Anul Nou după modelul celor de la Viena.

Mircea Penescu si Mădălina Pasol
Prof. dr. Mircea Penescu (stânga) și Mădălina Pașol. Credit foto: Romică Zaharia

 

Sălile erau umplute până la refuz, iar spectatorii voiau să asculte melodiile interpretate de medicii din orchestră. Între concerte, subliniază dr. Mircea Penescu, efortul muzical al echipei continuă, iar repetiţiile „sunt făcute cu multă grijă, atenţie pentru acurateţe și profesionalism muzical”.

VERITABILUL PĂRINTE SPIRITUAL

Deloc întâmplător, discuţia s-a îndreptat și în direcţia medicului nefrolog și muzicianului Ermil Nichifor, fondator și dirijor al Orchestrei Medicilor din București, cel care i-a fost tânărului Mircea Penescu „un veritabil părinte spiritual”, de care acesta își amintește cu drag și astăzi.

„Pentru mine a fost ceva extraordinar șansa de a intra în această familie, de a fi acceptat cu simpatie și cu dragoste, de a fi promovat”, a subliniat
profesorul Penescu. Pentru a-mi explica însemnătatea pe care au avut-o Orchestra Medicilor și, respectiv, doctorul Ermil Nichifor în viaţa și în cariera sa, interlocutorul meu mi-a oferit un exemplu elocvent din anul întâi de studenţie:

repetitii
La repetiţii. Credit foto: Romică Zaharia

 

„În anul întâi de facultate, una dintre repetiţii era în ziua în care aveam și cursul de anatomie, seara, de la ora 18.00. Eh, un semestru întreg, deși încercam să învăţ de nota zece, am absentat de la cursurile de anatomie, care în anul întâi înseamnă nec plus ultra”. Cu alte cuvinte, preocuparea tânărului student pentru muzică era atât de mare, încât alegea să absenteze de la aceste cursuri, tocmai pentru că ţinea neapărat să nu piardă repetiţia de la ora 18.00.

Recunoaște acum, după foarte mulţi ani, că a avut această mică abatere, însă încărcătura emoţională pe care o simţea în suflet după fiecare repetiţie, spune profesorul Mircea Penescu, este greu de descris în cuvinte, pentru că sunt mult prea sărace: „Nu pot să vă povestesc ce însemna fiecare repetiţie, cum plecam din sala Ateneului și cum parcurgeam drumul spre casă îmbătat de muzica ce continua să mă însoţească”.

Pentru tânărul student care pășea cu pași timizi pe acest drum, Orchestra Medicilor s-a dovedit de la început ceva extraordinar, o experienţă care i-a îmbogăţit viaţa, atât din punct de vedere emoţional, cât și formativ, recunoaște medicul nefrolog.

MAGNETUL care aduna medicii în jurul său

O perioadă de la înfiinţare, doctorul Ermil Nichifor a fost timpanistul Orchestrei Medicilor, rol foarte important într-o orchestră simfonică, după cum a ţinut să sublinieze interlocutorul meu. După zece ani de practică, dr. Ermil Nichifor a preluat bagheta de la dirijorul de dinaintea sa și a condus-o până în anul 1995.

Profesorul Penescu a mărturisit că a avut cu fondatorul Orchestrei Medicilor „o legătură extrem de puternică și de frumoasă”, mai ales că a fost și un „magnet” care atrăgea în jurul său medicii pasionaţi de muzică. „Din punct de vedere muzical, doctorul Nichifor, prin carisma sa specială, prin modestia lui incredibilă, era pentru noi un element ca un magnet care ne aduna în jurul său, nu numai pe noi, ci și pe ceilalţi colaboratori din Filarmonică”. Anii au trecut, iar profesorul Penescu a preluat, deloc întâmplător, de la părintele său spiritual, dr. Ermil Nichifor, dragostea pentru nefrologie.

În timpul discuţiei, l-a descris pe fondatorul Orchestrei Medicilor în termeni precum: „unul dintre corifeii medicinei românești”; „un mare
diagnostician”; „unul dintre medicii remarcabili” din spitalul Colentina, „un clinician profund, de mare tradiţie”, „unul dintre promotorii cercetării în domeniul nefropatiei endemice balcanice”.

soprana
Concert Festiv cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, 2019. Soprana Irina Iordăchescu. Credit foto: Romică Zaharia

 

Mai mult, recunoaște acesta, a fost vorba de o „înrâurire” între el și dr. Ermil Nichifor și din punct de vedere medical, nu doar muzical: „Doctorul Nichifor mi-a înrâurit viaţa atât din punct de vedere formativ, pentru că îi datorez multe (...), prin modestie, umor, carismă, comportament, mi-a influenţat foarte mult cariera medicală și aplecarea înspre muzică. Aici pot să spun că îi datorez aproape totul”, a simţit nevoia să completeze dr. Mircea Penescu.

Agape cu prilejul zilei Sfântului Ermil

Concertmaistrul OMEN crede că nu întâmplător s-au adunat sub aceeași baghetă medici care fac muzică și sunt uniţi de această pasiune, pentru că medicii „sunt oameni încercaţi, cu o sensibilitate ascuţită, capabili să înţeleagă profunzimile spiritului uman și să înţeleagă și muzica”. Iar de la înfiinţare, Orchestra Medicilor a devenit, spune el, o familie, „s-au creat prietenii foarte trainice” între membrii săi.

Dintre colegii mai vechi și dintre fondatorii Fundaţiei „Medicina și Muzica”, medicul Mircea Penescu a ţinut să precizeze că a rămas bun prieten cu: prof. dr. Călin Giurcăneanu, dr. Laurentiu Dașcă, dr. Mircea Cotolan, dr. Adrian Nistor, dr. Remus Nica și soţia lui - dr. Silvia Nica, dr. Mihai Șuiu și cu mulţi alţii.

„Ne întâlnim și în afara evenimentelor noastre și marcăm anumite sărbători, zile de naștere. De exemplu, sfântul Ermil, (...) un nume ardelenesc mai rar. Există un sfânt Ermil în calendar, iar de ziua sa suntem împreună noi, veteranii orchestrei, alături de toţi ceilalţi care au venit pe parcurs. Sunt adevărate agape prilejuite de acest eveniment”, a conchis profesorul Mircea Penescu, nu înainte de a preciza că membrii orchestrei au o viaţă „plină de evenimente pe care le creăm și le transformăm în tradiţii”.

Asociaţia Medicală Română, gest nobil pentru cadrele medicale implicate în lupta cu SARS-CoV-2

În luna august, Asociaţia Medicală Română (AMR) organizează un concert-omagiu, în onoarea medicilor și a cadrelor medicale care luptă în present împotriva COVID-19. Concertul va fi susţinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner. Am stat de vorbă cu prof. dr. Adrian Restian, unul dintre vicepreședinţii Asociaţiei Medicale Române, organizatorul concertului care va avea loc în 24 august, pe esplanada Ateneului Român, de la ora 20.00. Concertul este organizat de Academia de Știinţe Medicale și de AMR, foruri reprezentative ale medicilor din România. „În felul acesta, Academia (n. red.: Academia de Știinţe Medicale) și Asociaţia Medicală Română vor să le mulţumească și, într-un fel, să le mângâie sufletul cadrelor medicale care se luptă din greu cu acest virus care încă nu se dă bătut. Cred că și sufletul lor ar merita să fie recompensat în această luptă continuă”, a declarat prof. dr. Adrian Restian pentru „Viaţa Medicală”.

Desfășurat sub deviza „Poartă mască, poţi salva vieţi!”, concertul-omagiu va aduna pe esplanada din faţa Ateneului Român, „un simbol al culturii românești și al neamului românesc”, în jur de 150 de spectatori. Vor fi respectate distanţarea fizică și toate normele de igienă, pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19.

Mesajul profesorului Penescu pentru medicii care îngrijesc pacienţi cu COVID-19

Concertmaistrul Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor” a dorit să le transmită un mesaj personal medicilor români din linia întâi, care se luptă zi de zi să salveze vieţile pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2. Redăm mesajul integral:

„O spun din poziţia unui om care este în conducerea unui spital suport pentru COVID-19. Vreau să spun că această boală necunoscută, perfidă, extrem de contagioasă și extrem de periculoasă, cu un prognostic foarte rezervat în special faţă de vârstele mai înaintate sau pentru toţi cei care au comorbidităţi, este una din încercările cele mai cumplite la care a fost supus corpul medical. Această luptă în care nu am fost antrenaţi și care, sincer vorbind, ne-a surprins, a făcut apel la tot ceea ce înseamnă profesionalism, devotament, curaj, până la sacrificiu. Toate aceste elemente arată că avem un corp medical în general dublat de calităţi excepţionale, alături de cele medicale, cu toate dificultăţile, cu toate lipsurile iniţiale. Totuși, trebuie să remarc că oamenii s-au regrupat și au reușit să facă un front eficient împotriva acestui virus. Deci mesajul meu este de mulţumire și de încurajare faţă de toţi cei care, fără rezerve, și-au onorat halatul alb în această armată eficientă și modestă a halatelor albe, făcându-și impecabil datoria. Merită toată onoarea și toată gratitudinea poporului român, care a beneficiat de ajutorul lor”.

Concluzii

„Această orchestră a medicilor s-a constituit într-o mare familie de pasionaţi ai muzicii și noi toţi cei care am cântat și trăit la această orchestră am considerat-o ca a doua familie. (Prof. dr. Mircea Penescu)

 

„Am participat la concertele Orchestrei Medicilor, a fost foarte activă anii trecuţi. Am fost impresionat de Orchestră, de profesorul Penescu, concertmaistrul OMEN. Să știţi că ei depun chiar un efort foarte mare. După activitatea medicală, profesională, ei fac repetiţii. Au fost bucuroși să dea acest concert în onoarea colegilor noștri și a tuturor cadrelor medicale. (Prof. dr. Adrian Restian)

 

„Trebuie să recunosc, calitatea muzicală deosebită, înaltă, a Orchestrei Medicilor se datorează și prietenilor noștri din Filarmonică, adică profesioniștilor care au fost alături de noi în tot acest timp și care au fost motoarele care ne-au tras și pe noi înainte. (Prof. dr. Mircea Penescu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe