Pentru mulţi dintre actualii medici și asistenţi, concursul școlar „Sanitarii Pricepuţi” a fost cel care le-a deschis „apetitul” pentru viitoarea profesie pe care au îmbrăţișat-o ca adulţi.
Pentru mulţi dintre actualii medici și asistenţi, concursul școlar „Sanitarii Pricepuţi” a fost cel care le-a deschis „apetitul” pentru viitoarea profesie pe care au îmbrăţișat-o ca adulţi. Competiţia de prim ajutor este doar una dintre numeroasele activităţi cu profil medical desfășurate de Crucea Roșie în ţara noastră.
Aniversând, la data de 4 iulie, 148 de ani de existenţă, Crucea Roșie Română și-a promovat către public principiile fundamentale prin diverse acţiuni. Am profitat de ocazie pentru a afla mai multe despre programele medicale desfășurate de societate în ţara noastră.
Umanitate, imparţialitate, neutralitate, independenţă, voluntariat, unitate, universalitate. Am remarcat cele șapte cuvinte ce reprezintă principii universale încă de prima dată când am intrat în sala de ceremonii a clădirii Crucii Roșii Române, situată în zona Pieţei Amzei. Edificiul în stil Art Nouveau a fost ridicat special pentru Societatea de Cruce Roșie din fonduri proprii, în perioada în care aceasta era patronată de Regina Maria, ea însăși voluntar al societăţii. Astfel, organizaţia a continuat să aibă sediul central în același spaţiu de aproape un veac, chiar și în perioada comunistă.
Tot în sala respectivă am urmat cursul de prim ajutor în calitate de voluntar la finalul anului trecut. Pe parcursul instruirii am ajuns să înţeleg și mai bine acţiunile și principiile societăţii. Am aflat astfel despre cursurile de prim ajutor dedicate adulţilor, dar și copiilor, despre serviciul de ambulanţă, despre ajutorul dat refugiaţilor prin programul de restabilire a legăturilor familiale, dar și despre Caravana de Sănătate sau cursurile de instruire susţinute de specialiștii din România în alte ţări.
Despre o parte dintre aceste acţiuni am stat de vorbă cu Raluca Buzea, managerul programelor de sănătate de la Crucea Roșie, și cu dr. Marius Dumitru, coordonatorul serviciului de ambulanţă al organizaţiei.
Societatea Naţională de Cruce Roșie din România este o organizaţie umanitară care funcţionează conform Legii 139/1995 și statutului propriu, având o activitate auxiliară autorităţilor publice, după cum aflăm de la Raluca Buzea, managerul de programe de sănătate al societăţii. Din această funcţie, Raluca, ea însăși voluntar al Crucii Roșii de peste 20 de ani, coordonează activitatea celor 47 de filiale în domeniul sănătăţii și menţine relaţia cu autorităţile.
Sanitarii Pricepuţi e singurul concurs de educaţie pentru sănătate și prim ajutor derulat în România încă din 1962, atât la gimnaziu, cât și la liceu. (Raluca Buzea)
Spune că e o mare provocare să colaborezi cu Ministerul Sănătăţii, dar se bucură că anul acesta ministerul și Crucea Roșie au derulat împreună o campanie de vaccinare ROR la nivel naţional. În plus, se ocupă și de conceperea de proiecte și programe noi, de finanţări și menţine legătura cu Federaţia Internaţională de Cruce Roșie (IFRC).
Ca furnizor de servicii de sănătate, rolul auxiliar al Crucii Roșii este de a preveni îmbolnăvirile. Programele de sănătate se axează pe educaţie în școli și în comunităţi, caravane de sănătate, ambulanţe în nouă filiale, servicii de îngrijire la domiciliu în zece filiale, puncte de prim ajutor în zone izolate (peste 60 la nivel naţional) și șase centre de promovare a sănătăţii, cu servicii medicale și suport psihosocial.
„Priorităţile noastre ţin cont de strategia Ministerului Sănătăţii, a situaţiilor epidemiologice sau a stării de sănătate generală a populaţiei, de anotimp și de provocările acestuia”, explică Raluca Buzea. Ea adaugă: „Când se declanșează o epidemie sau apare o situaţie specială, cum a reapărut recent tusea convulsivă, noi reorganizăm activităţile din comunitate și campaniile de promovare și prevenire. De exemplu, COVID-ul a fost o mare încercare pentru noi. De asemenea, conflictul armat [din Ucraina] și creșterea numărului de refugiaţi în România”.
Dintre programele menţionate, Caravana de Sănătate se desfășoară fără întrerupere din februarie 2021. Caravana oferă consultaţii pentru grupurile vulnerabile în patru cabinete mobile de medicină generală, pediatrie, ginecologie, stomatologie pediatrică, optometrie și analize medicale. Astfel, Crucea Roșie a ajuns cu medicii, asistenţii și voluntarii săi în 41 de comunităţi și a asistat peste 12.300 de persoane vulnerabile. De altfel, Caravana este și „vedeta” programelor Crucii Roșii. „Avem date culese din teren și ne facem propriile analize pentru măsurarea impactului, dar, în acest moment, suntem în proces de contractare a unui evaluator extern pentru acest proiect”, explică Raluca Buzea.
La capitolul educaţie, Crucea Roșie organizează campanii tematice în școli – igienă, igienă dentară, schimbări ale pubertăţii, igienă menstruală, prim ajutor, antidrog; campanii comunitare – sănătatea pielii, imunizare și vaccinare, prevenirea bolilor infecţioase, antidrog, prevenirea bolilor cardiovasculare, diabet zaharat. Mai sunt și campaniile pentru părinţi, referitoare la îngrijirea bebelușilor, imunizare și vaccinare. Și, nu în ultimul rând, competiţiile școlare – „Sanitarii Pricepuţi”, singurul concurs de educaţie pentru sănătate și prim ajutor derulat în România încă din 1962 atât la gimnaziu, cât și la liceu, și „Micii Sanitari” sau „Mugurii CCR”, competiţii pentru cei din grădiniţe și ciclul primar.
Managerul de programe de sănătate al Crucii Roșii subliniază că TOATE programele sunt active și permanente. De exemplu, în perioada 22-26 iulie va avea loc faza naţională a concursului „Sanitarii Pricepuţi”. Ambulanţele și serviciile de îngrijire funcţionează și ele permanent, iar în această perioadă se află în derulare o campanie de promovare a sănătăţii pielii – online și fizic, în cinci localităţi din ţară. Ca noutăţi, sunt în curs de înfiinţare puncte noi de prim ajutor: opt în Delta Dunării, 18 în Vrancea, trei în Iași și trei în Vaslui – doar cele create în acest an, numărul total ridicându-se la 60.
Ca personal implicat în activitatea societăţii, Crucea Roșie numără peste 5.000 de voluntari la nivel naţional și circa 400 de angajaţi. Dintre aceștia, aproximativ 10% au specializări sanitare – medici, asistenţi, infirmieri, ambulanţieri.
Pentru o activitate coordonată, „lucrăm în colaborare cu autorităţile locale și cu spitalele. Fie că facem campanii comune de vaccinare alături de DSP, fie că avem colaborări cu medicii de familie pentru identificarea persoanelor cu probleme, sau că facem cursuri de suport psihologic pentru medici. Am realizat inclusiv workshopuri cu medici pentru stabilirea strategiei de informare despre COVID”, adaugă Raluca.
„Din păcate, voluntariatul profesioniștilor în sănătate este foarte redus”, spune Raluca Buzea. „Medicii rezidenţi nu sunt interesaţi să facă voluntariat. Dar cei care au lucrat cu noi ca voluntari au avut foarte multe de învăţat. Experienţa acumulată în lucrul în comunitate nu se compară cu experienţa din spital, acolo unde sunt și alţi medici, și alte condiţii, iar cazuistica este, de obicei, foarte nișată. Să lucrezi în caravană și să vezi singur pacienţii, să îi analizezi din multiple perspective, să discuţi cu mame despre îngrijirea copilului mic și, în special, despre nutriţia acestuia și să constaţi că informaţii pe care tu le consideri de bază sunt noutăţi pentru aceste mame (avem 57 de cazuri de malnutriţie depistate în Caravana 2023-2024 și 13 cazuri de rahitism evolutiv) te ajută să te dezvolţi ca om și ca medic.”
Dr. Marius Dumitru, specialist Medicină de Familie, a aflat târziu că Medicina de Urgenţă îi era chemarea. După un curs de Basic Life Support a fost atât de entuziasmat, încât a urmat cursurile avansate de traumă, de prim ajutor și pe cele de urgenţe prespitalicești. Acum activează în cadrul Serviciului de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF) și coordonează Serviciul de Ambulanţă al Crucii Roșii Române.
Cum este organizat Serviciul de Ambulanţă al Crucii Roșii?
Serviciul este organizat pe trei paliere, în funcţie de nevoile pacienţilor care solicită asistenţă: transport sanitar, transport asistat cu asistent, la care se poate adăuga medic și, nu în ultimul rând, consult de urgenţă la domiciliu cu medic. Pe lângă personalul care asigură aceste servicii, nu vreau să trec cu vederea o categorie care ne sprijină în activităţi, mai ales la evenimentele sportive și culturale pe care le asistăm medical: este vorba de voluntarii Crucii Roșii. Ei sunt pregătiţi să
intervină, fiind instruiţi în tehnici de prim ajutor, suport vital de bază și avansat, elemente indispensabile în intervenţiile desfășurate.
Povestiţi-ne un caz memorabil.
Este greu de ales un caz anume. Se spune că cel mai dificil caz este acela pe care nu l-ai avut încă. Încărcătura emoţională ce acompaniază situaţiile medicale care pun viaţa în pericol dispare odată cu rezoluţia cazului. Mai bine zis, sublimează într-o stare de liniște interioară, de acceptare faţă de deciziile și acţiunile întreprinse.
De ce calităţi este nevoie pentru a lucra într-un serviciu de ambulanţă?
În primul rând, rezistenţă și adaptare la stres. O formă fizică bună (sunt ture care durează 12 ore), capacitatea de a lua decizii rapid, de a comunica aceste decizii echipei și de a urmări efectele acestor acţiuni. Spiritul, lucrul în echipă e esenţial. Onestitate, empatie, etică sunt ultimele ingrediente, dar la fel de importante, care fac ca totul să fie legat și să susţină tot efortul pentru pacient.
Ce vă place cel mai mult în ceea ce faceţi la Crucea Roșie?
Îmi plac oamenii cu care lucrez și interacţionez, motivaţia de a ajuta permanent și de a crește împreună, prin experienţe de învăţare continuă, și participarea la proiecte adresate tuturor, fără discriminare, fără prejudecăţi, fără ezitare de orice fel.
Ce rol joacă voluntariatul în formarea unui cadru medical?
Aș spune că este obligatoriu ca, în formarea unui viitor cadru medical, să existe o activitate de voluntariat. Voluntariatul ne creează premisele unei pregătiri formale și nonformale, ne dă posibilitatea să acţionăm sub protecţia mentorului, să corectăm și să educăm deprinderi, manevre, tehnici în condiţii reale. Distanţa, uneori greu de recuperat, între teorie și practică se reduce simţitor cu anii petrecuţi ca voluntar într-unul dintre serviciile de asistenţă medicală de urgenţă.
Colaboraţi cu omologi din alte ţări, implicaţi în acţiuni umanitare. Ce aţi învăţat de la ei? Dar ei de la Crucea Roșie Română?
Am fost plăcut surprins de nivelul destul de uniform al pregătirii noastre. Faptul că ne pregătim având la bază un curriculum comun, ghiduri și protocoale internaţionale face să nu mai existe diferenţe din acest punct de vedere. Dar, când vorbim de experienţă, aici fiecare avem de învăţat unii de la ceilalţi. Se discută acum pe studii de caz, abordări multimodale, aspecte de etică și legislaţie, drepturile pacienţilor și multe altele. Crucea Roșie Română surprinde de fiecare dată prin seriozitate, elaborare, expunere documentată și experienţe relevante. Avem o cotă ridicată de încredere și suntem deseori implicaţi în activităţi consultative și grupuri de lucru internaţionale.
Printre acţiunile de conștientizare desfășurate cu ocazia Zilei Crucii Roșii, marcată la 4 iulie, un autobuz al liniei 335 din Capitală a fost colantat spectaculos, iar în interior voluntarii au interacţionat cu pasagerii, oferindu-le informaţii despre misiunea Crucii Roșii. În plus, pe ecrane a rulat un videoclip de prezentare a activităţii organizaţiei în beneficiul persoanelor vulnerabile.
Autobuzul STB cu însemnele Crucii Roșii Române circulă pe traseul său de bază (Faur - Băneasa Shopping City) până la 3 august 2024, așa că aveţi șanse să-l vedeţi în trafic sau chiar să călătoriţi cu el.
De asemenea, și pe ecranele multimedia din staţiile de metrou au rulat mesaje cu valorile Crucii Roșii, iar în Gara de Nord au fost expuse fotografii care spun povestea tristă a unor copii din medii defavorizate, aflaţi în grija centrelor E.G.A.L. ale Crucii Roșii Române.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe